SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE USVOJILA ZAKLJUČKE O VRAĆANJU NADLEŽNOSTI: Naloženo Vladi da pripremi tekst USTAVA RS!

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti.

Usvojenim Zaključcima o prenosu nadležnosti predviđeno je da se zakoni i drugi propisi kojima je preneta nadležnost sa Republike Srpske na BiH neće primenjivati na teritoriji Republike Srpske.

Reč je o nadležnostima iz domena indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija i oblasti odbrane i bezbednosti.

U Deklaraciji, Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da, u koordinaciji sa predsednicom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Novim Ustavom Republike Srpske, između ostalog, Banjaluka će biti određena kao glavni grad Republike Srpske, a Pale kao prestonica Republike Srpske.

Skupština RS je povukla saglasnost na odluku iz 30. augusta 2005. godine o davanju ovlaščenja Vladi RS da potpiše sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH, a zadužila je Vladu RS da joj u roku od šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje zakon iz oblasti odbrane i sigurnosti.

Odlučeno je i da se zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u Oružanim snagama BIH, Zakon o OSA i Zakon o SIPA neće primenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakona o odbrani i sigurnosti RS.

Skupština RS je večeras povukla saglasnost od 30. oktobra 2003. godine da se nadležnost iz indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike prenese na Parlament BiH, a istovremeno je zadužila Vladu RS-a da joj u roku od šest meseci uputi na razmatranje i usvajanje zakon o porezu na dodatu vrednost i zakon o akcizama RS.

Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV i Zakon o akcizama BiH neće se primenjivati u RS od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o akcizama RS.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare