OMIKRON POTVRĐEN U AUSTRIJI! Da li nam zbog novog soja preti PETI TALAS KORONE?!

Virusolog iz austrijske pokrajine Tirol, Dorote fon Lar, saopštila je da je u Austriji potvrđeno prisustvo novog, omikron soja korona virusa.

Fon Lar je za ORF kazala da je novi soj dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 lica, prenosi Blic.

Vlasti pokrajine Tirol su u subotu uveče prijavile slučaj sumnje u zarazu omikron sojem kod jednog Austrijanca koji se vratio sa putovanja po Africi.

Na bečkom aerodromu Švehat vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja.

Pripadnici vojske s tim u vezi prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Na snazi je zabrana sletanja avionima iz zemalja juga Afrike, kao i ulazak putnika iz tih država u Austriju.

Samo austrijski državljani mogu da uđu u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Novi soj korona virusa koji je otkriven u Južnoj Africi preplašio je čitavu planetu, doveo je do novog zatvaranja granica i restrikcija u avio saobraćaju, a u Srbiji bi potencijalno mogao da bude uzrok narednog, petog talasa!

Mesecima unazad naši ugledni epidemiolozi su upozoravali na mogućnost da zbog nedovoljnog obima vakcinacije, ne samo kod nas, nego i u mnogim državama širom sveta, dođe do pojave nove varijante korona virusa koja bi mogla da bude opasnija od svih prethodnih. A prve procene stručnjaka govore da bi soj koji je prvi put registrovan u Južnoj Africi i Bocvani mogao da bude upravo takav. Pre svega jer je na njemu otkriveno rekordnih 50 mutacija, od kojih čak 30 na čuvenom spajk proteinu.

U narednih 10-15 dana očekuje se da najveći svetski stručnjaci u sferi epidemiologije otkriju da li je nova varijanta korone, kao što se pretpostavlja, zaraznija od prethodnih, da li je i koliko otporna na sve sadašnje vakcine, da li ima sposobnost da zaobilazi antitela, ali i da li je, potencijalno, smrtonosnija.

Dodatnu zabrinutost unosi podatak da je nova varijanta, koja je po hitnoj proceduri Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svrstana u grupu “varijanti za zabrinutost”, odnosno svojevrsnu “crvenu zonu”, te dobila i ime “omikron”, otkrivena već i u Izraelu, Velikoj Britaniji, Belgiji, Nemačkoj, Češkoj, Australiji… I da je sasvim realno da u bliskoj budućnosti stigne i do Srbije.

– Pojava nove varijante korona virusa, koja je nazvana omikron, pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati – smatra epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Prema njegovim rečima, veliko pitanje je koliki potencijal ima omikron varijanta i koliko će imati snagu da se proširi po čitavom svetu, međutim, kako kaže, “nekih promena će biti sigurno”.

– Verovatno da ima veću transmisibilnost, ali to mora u praksi da se pokaže. Sada je veoma važno ispitati da li vakcine koje imamo deluju, kao i da li je dosadašnji prirodni imunitet dovoljan za zaštitu – dodao je dr Kon.

Ono što posebno plaši je brzina kojom su sve zemlje, pa i SZO, reagovale nakon prvih vesti o novom soju iz Južne Afrike. Prema parametrima SZO i ECDC (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti) trenutno imamo pet varijanti korona virusa koje se vode kao najopasnije, odnosno tzv. „zabrinjavajuće varijante“, a to su uz najnoviji omikron, još i delta soj koji je nastao u Indiji, alfa koji je kod nas poznat kao britanski, te beta i gama koji zvanično nisu stigli do Srbije, a otkrivena su u septembru, odnosno decembru 2020. u Južnoj Africi, odnosno Brazilu. 

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare