DODIK SE SASTAO SA ESKOBAROM: Rat nije opcija za rešavanje bilo kakvih pitanja u BiH!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan današnjim sastankom sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, razgovarali su, kaže, o svim otvorenim pitanjima, a najvažnije je da su isključili mogućnost bilo kakve ratne opcije u BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je sa Eskobarom najpre razgovarao o uzavreloj atmosferi u vezi sa pominjanjem konflikta što, kako je rekao, nema nikakvog realnog osnova, već su to pokretali oni koji bi da prodube atmosferu nepoverenja.

Oni, dodao je, imaju priliku da to razjasne u direktnim razgovorima sa američkim izaslanikom.

 Rat nije opcija za rešavanje bilo kakvih pitanja u BiH i svi procesi treba da budu politički – rekao je Dodik i istakao:

– Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir – poručio je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska neće odustati od svojih namera što se tiče vraćanja nadležnosti u više oblasti i dodao da će NSRS povući određene saglasnosti iz oblasti vojske, poreza i VSVT, a u narednih šest meseci će Vlada pripremiti i novo zakonodavstvo.

– Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote predviđene za Hrvate i Srbe jer ljudi neće da idu u tu vojsku, ne želimo da umesto njih ulaze muslimani – rekao je Dodik.

– Eskobaru sam ponudio konkretne predloge. Rekao sam mu da svi oni koju zveckaju oružjem u BiH, treba da budu predmet brzih intervencija. Protiv takvih treba da se usmere međunarodne snage. Niko ne sme da upotrebljava oružje protiv drugih – rekao je Dodik.

Načelno, dodao je, kada je o Dejtonu reč po tom pitanju nema problema sa Eskobarom.

 Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vazana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne delimo vrednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav – rekao je Dodik.

Dodik je izneo utisak da druga strana primedbe Republike Srpske smatraju frustracijom.

– Da jesmo frustrirani jer su nam govorili da je ovo pravna država a nije, da je ustavni sud nije to što bi trebalo da bude – rekao je Dodik i dodao da verovatno ne postoji saglasnost oko svih pitanja, ali da Srpska nastoji na poseban način da očuva BiH.

Rekao je da je Eskobara upoznao da je on jedini član Predsedništva BiH koji podržava inicijativu Otvoreni Balkan, ali da su Bošnjaci ti koji ne veruju u taj proces i misle da je reč o, kako je naveo, nekakvoj velikosrpskoj inicijativi.

Saglasan je, dodao je, sa Eskobarom da o svemu treba razgovarati.

– Ja sam za, ovde u Republici Srpskoj niko nije protiv toga – rekao je Dodik.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare