SRBIJA STIGLA DO 3 MILIONA VAKCINISANIH

Srbija je konačno dostigla brojku od tri miliona vakcinisanih, ali iza te dobre krije se i jedna loša vest – skoro polovini vakcinisanih prošlo je više od sedam meseci od druge doze. Zbog toga se sve više zaražavaju i vakcinisani pa je veoma bitno da svi koji su primili dve na vreme prime i treću dozu.

Čak 1,3 vakcinisanih građana primilo je dve doze vakcine pre više od sedam meseci, ali nije imunizovano busterom. To znači da više nemaju validan kovid sertifikan, alito je manje bitno ako se ima u vidu da su svi oni u velikoj opasnosti da se zaraze pošto im je, prema stručnim studijama, imunitet daleko slabiji nego kada su primili dve doze vakcine.

Zbog toga je nedavno Nacionalni stručni komitet za imunizaciju doneo preporuku da se treća doza vakcine prima u kraćem vremenskom razmaku posle druge doze nego što je to prvobitno bilo određeno. Tako se buster doza “Sinofarma” preporučuje već posle četiri meseca, a treća doza “Fajzera”, “Sputnjika V” i “Astra Zeneke” pet meseci nakon druge doze.

Ako se ima u vidu da je dve trećine vakcinisanih primilo dve doze već u prvih nekoliko meseci ove godine to znači da su oni već do sada dobili obaveštenje od E-uprave da prime treću dozu. 

Inače, prema zvaničnim podacima, do sada je prvu dozu primilio više od 3.153.000 građana, drugu dozu više od tri miliona, a treću skoro million ljudi.

Izrael opet dobar primer

Koliko je značajna treća doza vakcine najbolje se vidi na primeru Izraela gde je skoro polovina stanovnika već primila takozvani buster i tako posle turbolentnog leta imaju znatno mirniju situaciju sa ispod 500 zaraženih dnevno i jednocifrenim brojem umrlih.

Podsećanja radi, nakon uspešne imunizacije sa dve doze “Fajzera” početkom godine Izrael se letos susreo ponovo sa velikim talasom zaraženih, ali zahvaljući visokoj imunizaciji, većoj od 60 odsto, broj hospitalizovanih i umrlih dnevno od kovida nije bio ni približan brojkama u prethodnim talasima pre vakcinacije.

Nažalost, pošto u Srbiji vakcinacija nije još obuhvatila ni 50 odsto opšte populacije kod nas je pik trenutnog četvrtog talasa oborio negativan rekord u broju zaraženih dnevno, a blizu je, nažalost, da prestigne i maksimalan broj umrlih od kovida u danu – 69 koliko ih je bilo 4. decembra prošle godine.

Treća doza je, zapravo, revakcina

Zbog čega je značajna treća doza pokušao je za “Blic” da objasni epidemiolog Tomislav Radulović. 

– Nijedna vakcina ne štiti 100 odsto pa čak ni najuspešnije vakcine poput onih protiv dečije paralize ili velikih boginja. Istraživanja su pokazala da imunitet nakon vakcina protiv kovida traje u proseku četiri-pet meseci. Nakon tog perioda oni koji izgube antitela imaju veću opasnost da se zaraze. S druge strane, ako prime treću dozu imaju dobru zaštitu u određenom periodu – naglašava Radulović.

Kako kaže, još nije poznato koliko će trajati imunitet nakon treće doze.

Sedam meseci nakon dve doze – bez kovid propusnice

Svi koji su pre više od sedam meseci primili drugu dozu vakcine treba da znaju da nemaju više validan kovid sertifikat što znači da iako su vakcinisani neće moći da uđu u ugostiteljske objekte nakon 22 sata sa potvrdom o vakcinaciji.

Takođe, pitanje je da li će moći i da putuju u inostranstvo što opet zavisi od uslova koje propisuje svaka zemlja posebno.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare