VUČIĆ SE SREO SA LAVROVIM: Velika zahvalnost Rusiji, Srbija će imati NAJPOVOLJNIJU CENU GASA U EVROPI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u predsedništvu Srbije sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, koji je neposredno pre sastanka stigao u Srbiju.

Predsednik Vučić je rekao posle sastanka da je Srbija ponosna što ima odlične odnose s Rusijom.

„Takođe sam se zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinuna angažmanu“, rekao je Vučić.

Takođe, predsednik se zahvalio Rusiji na očuvanju teritorijalnog integriteta, zbog dobre političke saradnje, ali i izgradnje gasovoda.

– Veoma sam ponosan što kažem da imamo vrlo dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Zadovoljni smo razvojem naših bilateralnih odnosa – rekao je Vučić.

Vučić kaže da se zahvalio i predsedniku Putinu i izrazio želju i nadu da do kraja godine dođe do susreta sa ruskim liderom.

– Ovo je bio najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada, iako gospodina Lavrova poznajem mnogo godina – rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

„Srbija će ostati vojno neutralna zemlja“, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na pomoć Rusije u borbi srpskog naroda i Srbije protiv virusa korona.

– Tu vrstu pomoći i podrške ne zaboravljamo – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je upoznao Lavrova sa objektivnim strahovima zbog situacije u regionu.

Predsednik je ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja. On je istakao da, uprkos koroni, raste spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije. Vučić se zahvalio i zbog dobre saradnje sa Ruskim železnicama.

Predsednik se dragom gostu obratio i na tečnom ruskom jeziku i zahvalio na podršci Srbiji i poželeo mu sve najbolje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov zahvalio se predsedniku Vučiću na sastanku.

– Preneo sam predsedniku Vučiću najtoplije pozdrave predsednika Putina. Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u budućnosti i dogorićemo se kada će se taj sastanak održati – rekao je Lavrov.

Lavrov kaže da je trgovinska saradnja dve zemlje porasla za 16 odsto i pored virusa korona.

On je podsetio da se vakcina „Sputnjik V“ proizvodi i u Srbiji.

– Rusija se zalaže za to da se rešenje pitanja Kosova i Metohije može zasnivati samo na Rezoluciji 1244, dijaloga Beograda i Prištine. To mora da potvrdi SB UN. Prihvatićemo svako rešenje koje odgovara Srbiji i srpskom narodu – rekao je Sergej Lavrov.

On je podsetio i na podršku Srbiji zbog situaciji na Jarinju i rekao da je vreme da se stvori Zajednica srpskih opština (ZSO).

– Nije na čast EU popustljivost prema tome što Albanci ne ispunjavaju obaveze – rekao je Lavrov i pozvao Brisel na odgovornost za probleme u dijalogu Beograda i Prištine.

Lavrov je podsetio da je Srbija najveći faktor stabilnosti na ovim prostorima.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da su tri pitanja najvažnija za budućnost sveta – energetika, voda i hrana.

Jedan od razloga za energetsku krizu su karbon takse, kao i nezaključivanje dugoročnih ugovora sa Rusijom iz političkih razloga, te nepriznavanje greške zatvaranja rudnika uglja.

Vučić je upozorio da će biti problema i sa cenom hrane zbog energetske krize, ali da to neće toliko zahvatiti Srbiju i da je sreća što je Srbija uradila gasovod.

– Rastu cene svega u celoj Evropi, svuda – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija koristiti ugalj i istakao da Rusija ne vrši pritisak na Srbiju po pitanju energetike i rekao da postoji obrnut proces.

– Mi to tražimo od njih, a ne oni od nas. Pa, gde da nađem gas? Svi hoće da imaju tople domove. Pa, kako? Gde je taj gas? – rekao je Vučić i podsetio da je probao da nađe druge varijante, ali da ih nema.

Predsednik je rekao da zna Vladimira Putina i da će Srbija imati najpovoljniju cenu gasa.

On je podsetio da je pričao sa nekoliko svetskih lidera o energetskoj krizi.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare