Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekuje predstavnike Pokreta nesvrstanih povodom Samita Pokreta nesvrstanih koji se održavaju sutra i prekosutra u Beogradu. VEČERAS DOČEKUJE SERGEJA LAVROVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu „buducnostsrbijeav“ podovom Samita Pokreta nesvrstanih koji se održava sutra i prekosutra u Beogradu.

– Kišni dan u Beogradu, ali dan za ponos Srbije. Pre 60 godina nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta. Srećan sam što se nalazim na čelu Srbije koja je mogla i imala snage da organizuje ovako veličanstven skup – napisao je Vučić na Instagram profilu „buducnostsrbijeav“ i dodao:

Želim dobrodošlicu predstavnicima 105 zemalja i 9 međunarodnih organizacija u Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa kuvajtskim ministrom spoljnih poslova Ahmedom Naserom Al-Mohamed Al-Ahmed Al-Džaber Al Sabahom i izrazio zadovoljstvo zbog njegovog učešća na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja 

Predsednik Vučić je tom prilikom konstatovao da je poseta ministra Al Sabaha prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od postojanja SFRJ, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Republike Irak Fuada Huseina, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja i koji je preneo pozdrave iračkog državnog vrha 

Predsednik Vučić je ministru Huseinu rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu, što se odražava kroz višedecenijske dobre bilateralne odnose, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima. 

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas palestinskog ministra inostranih poslova Rijada Al-Malikija, učesnika skupa posvećenog 60. godišnjici Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i zahvalio na principijelnom stavu Palestine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova 

Ministar Al-Maliki je potvrdio da takav stav palestinskih vlasti ostaje čvrst, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Vučić se sastao sa i ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Khadkom, sa kojim se saglasio da bi Pokret nesvrstanih zemalja trebalo da ojača svoj uticaj u svetu. Predsednik Vučić i ministar Кadka su istakli da je Pokret nesvrstanih zemalja danas možda i važniji nego što je bio pre šezdeset godina i da zemlje iz tog kruga treba da se međusobno podržavaju, zalažući se za snagu multilateralizma. Prenoseći pozdrave rukovodstva Nepala i poziv za zvaničnu posetu toj zemlji, ministar Кadka je potvrdio poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Predsednik Vučić je zahvalio šefu nepalske diplomatije Кadki na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, s čim u vezi je ministar Кadka istakao zalaganje svoje zemlje za rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog. Dvojica sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Nepala tradicionalno prijateljski, izgrađeni na temelju međusobnog poštovanja, sa značajnim prostorom za dalje razvijanje političkog dijaloga. Takođe su se saglasili da je potrebno jačanje ugovorno-pravnog okvira, kao osnove za produbljivanje saradnje, posebno ekonomske, za šta postoji obostrana spremnost. Predsednik Vučić je podsetio na uspešnu nepalsku investiciju u Srbiji, fabriku testenine u Rumi.

Predsednik Vučić je razgovarao ministarkom spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi, specijalnu izaslanicu predsednika Đoka. Ministarka Marsudi je predsedniku Vučiću uručila ličnu poruku predsednika Vidodoa, u kojoj, između ostalog, kaže da se „nada da će sastanak nesvrstanih u Beogradu učiniti konkretne korake u odgovoru na kompleksne izazove sa kojima se zajedno suočavamo“.

Predsednik Vučić i ministarka Marsudi su konstatovali da Srbija i Indonezija, još od vremena osnivanja Pokreta, dele ideale i ciljeve nesvrstanosti, koji su u današnjem svetu i važniji nego ranije. Dvoje sagovornika su zaključili da treba obnoviti nekadašnje čvrste veze, koje su negovale vlasti u Beogradu i Džakarti i, s tim u vezi, utvrditi mehanizme za podsticanje saradnje. Predsednik Vučić je rekao da Srbija smatra Indoneziju važnim partnerom i zahvalio za principijelan stav Indonezije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, koji posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama. Takođe je rekao da Srbija podržava Indoneziju u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Predsednik Vučić je čestitao indonežanskom rukovodstvu na ostvarenim rezultatima u razvoju privrede i izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje, podsetivši na uspešne investicije kompanija iz Indonezije u Srbiji. Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Vidodu da poseti Srbiju i podržao njegovu ideju da se arhiva Pokreta nesvrstanih zemalja iz vremena osnivanja 1961. godine nominuje za UNESКO listu svetskog nasleđa.

Predsednik večeras dočekuje ministra inostranih poslova Rusije, Serveja Lavrova.

UDARNA VEST.rs (Kurir/Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare