USTOLIČEN MITROPOLIT JOANIKIJE I TO NA CETINJU!

U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit Joanikije. Mitropolit Joanikije ustolčen uz reči Aksios, što znaši Dostojan.Time je on i zvanično postao mitropolit crnogorsko-primorski. Posle kraće besede novoustoličenog mitropolita, nastaviće se liturgija svojim tokom kako je i uobičajeno.

Mitropolit Joanikije je nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su sveštenstvo i patrijarh videli u Crnoj Gori dosta neprijatnosti i podela.

Joanikije kaže da su podjele veštački izazvane, te da su činili sve da ih uklone za šta će, kaže, trebati puno vremena.

„Vašim dolaskom, a deleći zabrinutost sa nama, pokazali ste veliku ljubav, ne samo prema meni, nego prema celom narodu Crne Gore“, rekao je Joanikije u besedi.

Mitropolija je, kaže, bila i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz cijelu njenu istoriju.

„Zablistala je svetošću njenih arhijereja, lepotom njenih svetinja“, rekao je Joanikije.

Patrijarh je mitropolitu rekao da je njegova dužnost da donese mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji.

– Vaša je dužnost da donesete mir ovoj raspetoj i svetoj zemlji. To je najpotrebnije, i to je vaš zadatak. Reč Hristovu pronosite, kad hule na nas molićemo se. I kada budu hulili na vas, uvek ćete blagosiljati i moliti se za sve. I to ćete uspeti molitvama Svetog Petra Cetinjskog. rekao je patrijarh Porfirije tokom besede

Potom se prolomilo AKSIOS i svi su zapevali sa patrijarhom.

Patrijarhu Porfiriju na liturgiji u Cetinju, na kojoj je upravo uveden u tron mitropolit Joanikije, sasluživao je i episkop kruševački David sa nekoliko sveštenika.

Joanikije je ustoličen rečima „Dostojan“, a pre toga je vladika David pročitao i saborski akt o izboru i ustoličenju vladike Joanikija za mitropolita crnogosrko-primorskog.

Prema crkvenim kanonima, da bi se episkop hirotonisao ili ustoličio potrebno je da budu sabrana najmanje 3 arhijereja na jednom mestu, što je ovde na Cetinju i učinjeno, tako da je sve urađeno i pored poteškoća u skladu sa kanonima Crkve (patrijarh, mitropolit Joanikije i episkop David).

Sveštenstvo je po dogovoru vraćeno za Podgoricu, gde služe liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, a zatim će se patrijarh i novoustoličeni mitropolit, po zavrsetku službe na Cetinju vratiti za Podgoricu, kako bi se pridružili ostalim arhijerima na svečanom ručku i trpezi ljubavi.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su sleteli na Cetinje gde je situacija dosta haotična.

Pre mitropolita Joanikija na Cetinju je ustoličeno četrdeset crnogorsko-primorskih mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

Za razliku od ranijih, na ustoličenju u nedelju nije bilo narodnog zbora, ali ni političara.

10.00 – Petoro uhapšenih na Cetinju. 

9.45. – Barikada kod Belvedera je zapaljena, a potom su se čuli i pucnji. Međutim, kako javljaju crnogorski mediji, policija je uspela tu da rastera demonstrante.

9.20 – Više povređenih na Cetinju, saopštila crnogorska policija.

8.45 – Počelo ustoličenje mitropolita Joanikija i to na Cetinju.

8.29 – Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su sleteli na Cetinje. Oni su dva odvojena vojna helikoptera prevezeni do manastira gde bi trebalo da se održi ustoličenje.

8.11 – Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije krenuli su na Cetinje helikopterom, javlja Pobjeda.

Ostalo sveštenstvo se vratilo u hotel u Podgorici. 
Kod kružnog toka u Podgorici se desio manji incident, odnosno nije im omogućeno da prođu i ispraćeni su zvižducima.

7.50 – Kako javljaju podgorički mediji, oni se tek malopre krenuli iz glavnog grada Crne Gore, pošto se čekalo da se rasčisti put ka Cetinju.

Međutim, ubrzo je autobus sa sveštenstvom vraćen sa redovne trase puta ka Cetinju.

Verovatno se traži alternativni način da se do Cetinja stigne!

7.45 – Na Cetinju je došlo do pucnjave iz automatskih pušaka pred ustoličenje mitropolita Joanikija.

7.27 – Ispred cetinjskog manastira nalaze se Posebne policijske snage pred ustoličenje mitropolita Joanikija zakazano za danas u 8 sati.

7.07 – Noćas je došlo do novog sukoba policije i demonstranata kod Gradskog trga na Cetinju. 

7.00 – Patrijarh i svetštenstvo krenuli ka Cetinju.

UDARNA VEST.rs (Kurrir/Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare