CRNOGORSKO VEĆE ZABRINUTO ZBOG STANJA BEZBEDNOSTI! Dritan Abazović misli da se Đukanović NEĆE POJAVITI NA CETINJU

„Veće za nacionalnu bezbednost izražava zabrinutost zbog stanja bezbednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smernice organima obaveštajno-bezbednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda“, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je Veće za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, održalo danas treću sednicu, na kojoj su članovi Veća upoznati sa poslednjim procenama bezbednosti prezentovanim od strane Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprave policije, pišu crnogorske „Vijesti“.

„Veće za nacionalnu bezbjednost apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti. Članovi Veća biće u stalnoj komunikaciji i zasjedanju“, navodi se u saopštenju.

Sednici su prisustvovali svi članovi Veća, a po pozivu i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.


Mir, razumevanje, uvažavanje različitosti, stabilnost i međubratska sloga najviše su vrednosti Crne Gore koje niko nema pravo da ugrozi, izjavio je danas premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u obraćanju javnosti i pozvao građane da ne nasedaju na provokacije.

On je dodao da kao predsednik Vlade odbija da može da postoji bilo čiji interes, bilo lični, bilo određene grupacije u društvu, a koji može da opravda ugrožavanje najznačajnijih vrednosti.

– Nažalost, svedoci smo da pojedine političko-kriminalne strukture, koje strahuju od skorih reformi u pravosuđu, koje zebu da će ruka pravde konačno da zagospodari Crnom Gorom, sada ne biraju sredstva da unesu nemir i tenzije među braćom, našim prijateljima, komšijama i kumovima, samo zarad očuvanja pozicija i materijalne koristi – rekao je Krivokapić.

On je dodao da je kao premijer dužan da upozori sve časne i poštene crnogorske građane da ne nasedaju na manipulacije onih koji su zarad lične koristi i privilegija spremni da i rođenu braću gurnu u sukob.

– Sa ovog mesta pozivam sve relevantne društveno-političke, ali i medijske aktere, da pre svega pokažu odgovornost prema našoj zajedničkoj kući Crnoj Gori i našim građanima i učine sve kako bi se bespotrebno narasle tenzije smirile. Crna Gora je majka svih nas, zato je naša zajednička obaveza da se prema njoj tako i odnosimo – naglasio je Krivokapić.

On je ukazao da država istovremeno svim crnogorskim građanima garantuje stabilnost i poštovanje javnog, reda, mira i ustavnog poretka i dodao da neće dozvoliti bilo kome da ugrozi građanski mir u Crnoj Gori, a što je i jedna od najvećih evropskih vrednosti, dok će oni koji to pokušaju, kako je rekao, morati da odgovaraju pred zakonom i demokratskim institucijama.

– Sve crnogorske građane pozivam da ne nasedaju na provokacije. Država će svima garantovati ličnu bezbednost i sigurnost, a ja kao predsednik Vlade Crne Gore obećavam da Crnu Goru više niko ne može zaustaviti na putu reformi i blagostanja kako bi naša zemlja pokazala svima punu zrelost društva koje napreduje ka Evropskoj uniji i postala punopravna i uzorna članica Evropske unije – zaključio je Krivokapić.


Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pozvao je danas u ime liste „Crno na belo“ na čijem je čelu, građane na mir, uzdržanost i toleranciju.

Abazović je rekao da će se narednih dana znati da li njihovi apeli imaju odjeka.

– Ima veće polarizacije i naelektrisane retorike, ali nema ničega neuobičajenog i spornog. Sve službe su uradile sve što je do njih i moramo građanima garantovati njihova prava. Da li će neodgovorni pojedinac ili grupa, da li će se nešto pojaviti u međuvremenu, to je nešto što ne može da se isključi, ali cilj je da podstaknemo građane na suzdržanost – kazao je on.

Na saopštenje predsednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je 28. avgusta da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od namere da ustoliči Joanikija u Cetinjskom manastiru.Abazović je poručio da bi svi političari bili neodgovorni kada bi rekli da ne postoji zabrinutost.

– Da li je bilo smišljene propagande za dizanje tenzija? Jeste. Da li iza tih medija stoje kriminalne grupe? Stoje. Zašto nisu procesuirani? Zato što nema tužialštva. Neki mediji se ponašaju neodgovorno i podižu tenzije za račun nekih političkih struktura. Ali mislim da su građani trezveniji od tih političara. Ima operativnih saznanja da ima određenih grupa, ali ja ih neću iznositi. Učinićemo da se sva lica koja rade nešto nezakonito procesuiraju – rekao je Abazović.

On je rekao da imaju najavljeni skup koji nije prijavljen.

– Da sam ja šef države sam bih stavio potpis na prijavu, a ne da guram građane u to. Da je zaista posvećen interesima Crne Gore otišao bi u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i prijavio skup – rekao je Abazović.

Na pitanje da li ima informacije da li će se predsednik Crne Gore Milo Đukanović pojaviti na Cetinju, odgovorio je da misli da se neće pojaviti.

– Sve što je radio 30 godina je jedan bleferski postupak. Smatram da bi bilo dobro da se pojavi jer bi skup bio bezbedniji – kazao je Abazović.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare