USTOLIČENJE MITROPOLITA JOANIKIJA 5. SEPTEMBRA!

Patrijarh srpski Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, navodi se u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva.

„Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija“, navodi se u pozivnici u koju je Pobjeda imala uvid i precizira da će liturgija početi u 9 sati u Cetinjskom manastiru.

Po završetku ustoličenja, po protokolu, biće održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, što znači da SPC ne računa na proteste patriotsko-komitskih organizacija i građana koji već danima najavljuju okupljanja ispred Manastira, navodi Pobjeda.

Doček za patrijarha Porfirija u Crnu Goru predviđen je za dan ranije, 4. septembra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

„Svečani doček patrijarha Porfirija je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Doksologija i velika večernja služba biće održana 4. septembra u 18 časova. Posle večernje službe, biće održan svečani koktel u kripti Hrama“, piše u protokolu.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasedanju održanom 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Mitropolit Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon smrti mitropolita Amfilohija. Joanikije je bio administrator Mitropolije crnogorsko-primorskom do izbora novog mitropolita.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, Agencija za nacionalnu bezbednost razmatra načine organizacije ceremonije. Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori Pobjede, držaće se u tajnosti do poslednjeg trenutka.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare