Protiv prljavog policajca podneta krivična prijava – NEVOLJI ČISTIO TEREN PO NAREĐENJU DIJANE!

Policajac Branislav Pandur, protiv koga je MUP podneo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja, po nalogu bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović organizovao je i vodio akciju hapšenja „škaljaraca“ u junu 2017. u novobeogradskom restoranu „Durmitor“.

– Cilj je bio da se na taj način pomogne ekipi Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, odnosno da se eliminiše konkurencija i omogući „kavačkom klanu“ nesmetano delovanje, koje je uključivalo otmice, reketiranje i ubistva. U vreme Hrkalovićeve policija je praktično bila produžena ruka mafije, odnosno jedne kriminalne grupe – pojašnjava izvor Srpskog telegrafa.

PITANJA BEZ ODGOVORA

U spektakularnoj akciji tada je uhapšeno deset osoba i nađena samo dva pištolja, a na sudu su završili jedino Mitar Muratović, koji je preuzeo krivicu za oružje i dobio tri i po godine zatvora, i Miloš Nilović zvani Runjo, koga je sud oslobodio i u ponovljenom postupku.

Pandur je na suđenju ovoj dvojici bio pod unakrsnom vatrom advokata optuženih. Na pitanje zbog čega su dignuti i policija i Specijalna antiteroristička jedinica, a nađena su samo dva pištolja, on je rekao da su postojala operativna saznanja da se grupa tu sastaje i nešto dogovara, ali je odbio da govori o detaljima.

– Mi smo hapsili ubice. Pištolj se ne nosi da se pokaže. Onaj koji ga nosi ima nameru da ubije – naveo je policajac na suđenju da bi se na kraju sve svelo na nedozvoljeno nošenje oružja.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je praksa da se o akcijama hapšenja obaveštava državni sekretar MUP, u to vreme Dijana Hrkalović.

Sudski postupak protiv Muratovića i Nilovića su od početka pratili dramatični događaji i obrti, kao i dva ubistva. Tokom suđenja ubijen je Nilovićev advokat Dragoslav Miša Ognjanović, za šta se takođe sumnjiče pripadnici „kavačkog klana“, tačnije profesionalni ubica Darko Elez.

ŠTA SU SVE RADILI HRKALOVIĆKINI POLICAJCI

– dostavljali „kavčanima“ podatke iz istrage
– obezbeđivali logistiku za likvidacije
– omogućavali šverc droge
– sabotirali istrage BIA i prisluškivali njene operativce
– lično pratili pripadnike klana
– spasavali ih hapšenja

POMOGLA POPOVOM UBICI

U društvu Nilovića, koji se, za razliku od Muratovića, branio sa slobode, potom je ubijen i Vladimir Popović Pop. Ognjanović i Popović bili su bliski prijatelji Luke Bojovića, jednog od vođe „škaljaraca“ koji trenutno robija u Španiji. Nilović je, kako se pretpostavlja, bio i meta napadača koji je u maju prošle godine naoružan upao u kafić na Vračaru.

Prema osnovanim sumnjama izvora Srpskog telegrafa iz policije, Dijana Hrkalović pomogla je ubici Vladimira Popovića zvanog Vlada Pop. Ovaj vlasnik kockarnice „Havana“, u hotelu „Slavija“, izrešetan je 1. decembra 2018. u sačekuši u kafiću na Zvezdari. Maskirani napadači su oko 22 časa upali, zapucali iz heklera i ubili ga na mestu.

– Zanimljivo je da je njegovom ubistvu prethodio isti scenario kao i prilikom likvidacije advokata Miše Ognjanovića 28. jula iste godine. Naime, Hrkalovićeva je izdala nalog za praćenje Popovića, ali je policija povučena malo pre nego što je ubijen. Odmah posle pucnjave primećen je golf koji se velikom brzinom udaljio, i to ulicama koje nisu pokrivene kamerama da ubica ne bi bio snimljen – kaže izvor Srpskog telegrafa.

Povodom krivične prijave protiv Pandura zamolili smo MUP i Više javno tužilaštvo za više detalja, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Krvavi mandat sa 78 mrtvih

Dok je Hrkalovićeva bila na visokoj poziciji u MUP, hapsila je isključivo „škaljarce“, dok su „kavčani“ bili zaštićeni. Upravo u tom periodu u Srbiji je porastao broj kriminalnih obračuna, a stepen rešenih slučajeva ostao je na niskom nivou.
Sukobi su eskalirali 2015, kada je u kriminalnim likvidacijama stradalo 18 ljudi, pokazuje baza žrtava mafije Crna knjiga. Predstavnici MUP su nekoliko puta pokušavali da situaciju predstave boljom tako što su manipulisali statistikom. Podaci, međutim, govore da je za pet godina, koliko je Hrkalovićeva bila bog i batina u MUP, 78 osoba likvidirano u kriminalnim obračunima, a da je rešeno tek pet slučajeva.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare