MENJAJU SE SIMPTOMI Zavise od soja, ali i od toga da li ste vakcinisani ili ne – ovo su NOVI NAJČEŠĆI POKAZATELJI KOVIDA

Kako mogu da znam da li imam kovid? Još uvek se ne zna pravi odgovor – jer, zavisi da li je osoba s kovidom, vakcinisana ili ne, da li se radi o nekom mutantu, da li je pacijent star ili mlad, dobrog zdravlja ili ne.

Prošle 2020. suvi kašalj i groznica bili su jasni simptomi kovida-19. Međutim ako se još javi glavobolja i bolovi u udovima – onda je to bio jasan slučaj gripa. Kijavica, curenje nosa i upala grla – na sreću samo prehlada. Na ovaj način – grubo pojednostavljeno – moglo se opisati tumačenje simptoma na početku pandemije, prenosi Blic.

A onda se pojavio gubitak mirisa i ukusa – jasna indicija za infekciju SARS-CoV-2. I to još uvek važi.

Sa svim ostalim simptomima je drugačije. Oni su, da kažemo, pomalo fluidni. Pokušavamo da ih pronađemo pomoću biomarkera i prepoznamo obrazac na osnovu krvnih grupa. Uz to, mogu se razlikovati zavisno od toga da li je osoba s kovidom već vakcinisana, da li se radi o nekom mutantu, da li je pacijent star ili mlad, dobrog zdravlja ili ne.

Novih top 5

Studija koja je u toku u Velikoj Britaniji objavila je podatke upravo o simptomima. U Zoe COVID Symptom Study, zaraženi ljudi prijavljuju svoje simptome putem aplikacije. U skladu s tim, simptomi su se očito promenili – što je možda (ne nužno) posledica varijante delta, koja sada čini 99 odsto infekcija u Velikoj Britaniji (podatak 12. jula 2021.).

Koji su najčešći simptomi vakcinisanih?

U principu, i vakcinisani i nevakcinisani su prijavili slične simptome kovida, stoji na sajtu.

„Međutim, oni koji su vakcinisani prijavili su manje simptoma koji su kraće trajali, što sugeriše da imaju lakše oblike bolesti i brže se oporavljaju“, navodi se u tekstu.

Kao što se u međuvremenu zna: vakcinisani se takođe mogu zaraziti korona virusom. No podaci potvrđuju da oni obično imaju blage simptome. A vakcina sprečava teške ili čak po život opasne slučajeve kovida-19.

Trenutni poredak simptoma kovida-19 posle dve vakcine:

  • glavobolja
  • curenje iz nosa
  • upala grla
  • kijavica
  • gubitak mirisa

To nas dovodi do simptoma koje obično povezujemo s prehladom. Pogrešno tumačnje ovih simtoma bi moglo biti nezgodno i moguće je da je upravo to dovelo do širenja delta varijante u Velikoj Britaniji.

Koji su najčešći simptomi kod nevakcinisanih?

Neki simptomi s početka pandemije još uvek su prisutni, ali je došlo do nekih promena na listi:

  • glavobolja
  • upala grla
  • curenje iz nosa
  • groznica
  • uporni kašalj

Gubitak mirisa skliznuo je na broj 9 na listi, a otežano disanje je znatno ispod broja 30. Te fluktuacije mogu ukazivati ​​na to da se prethodno poznati simptomi menjaju kako virus mutira.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare