REVOLUCIONARNA ODLUKA! SRPSKI PEDIJATRI TRAŽE: Deca od 12 GODINA starosti TREBA da se VAKCINIŠU protiv KORONE!

Udruženje pedijatara Srbije saopštilo je da, analizirajući aktuelne epidemiološke prilike u svetu i imajući u vidu karakteristike novog soja korona virusa, ovo udruženje preporučuje vakcinaciju protiv Kovida 19 starijim od 12 godina!

– Doskorašnja epidemiološka situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije. Ovakva preporuka bila je utemeljena na iskustvu da su deca ređe oboljevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bili „superprenosioci“ kovida 19. U skladu sa tim prioritet je bio da se vakciniše starije stanovništvo. Kako podaci u vezi sa novim (mutiranim) sojem virusa kovid 19 pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u ovoj populaciji, ali i značajno lakše i brže prenošenje kovida 19 na starije – Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se vakcinišu deca starija od 12 godina – istakao je predsednik udruženja prof. dr Georgios Konstantinidi.

U saopštenju se navodi da se ovo posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog osnovne (hronične) bolesti (uključujući dijabetičare i gojaznu decu) u riziku za teške oblike kovida 19.

– Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju „Fajzer -Biontek“ je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih (preko 95 odsto) – ističe se u saopštenju.

Udruženje pedijatara Srbije, kako su dodali, snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti (dece) i prevenciji širenja zaraznih bolesti. U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, UPS podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja i drugih.

– Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno – zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv infekcije Covid 19 – istakli su.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare