DELTA SOJ JE STIGAO, DA LI ĆE SE PRIMATI TREĆA DOZA VAKCINE?

Članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović kaže da je delta varijanta korona virusa, koja je zvanično potvrđena u Srbiji, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.


Dr Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je delta varijanta zaraznija, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

Kada je reč o davanju treće doze vakcine protiv korona virusa, Jovanovićeva je rekla da postoje tri aspekta u toj priči.

Prvi se odnosi na osobe koje su rezistentne na vakcine, koje su vakcinisane a nisu razvile imunitet, ni ćelijski ni humoralni. Postavlja se, kaže, pitanje, da li im dati drugi tip vakcine kako bi se proverilo da li će reagovati.

Drugi aspekt je, navodi Jovanovićeva, da li nove varijante nose rizik za efikasnost samog vakcinalnog imuniteta.

– Pitanje je kako će se virus menjati, još nijedna zemlja nema kolektivni imunitet i pitanje je da li će se priča o koroni završiti na ovoj varijanti – navela je virusološkinja.

Treći aspekt je, kaže, da li će imunitet nakon davanja vakcine biti dugotrajan i hoće li biti potrebna još jedna doza vakcine kao stimulacija za imunitet.

– Mislim da će se virus i dalje menjati i da ćemo morati da primimo revidiranu vakcinu, jer su sve vakcine napravljene za vuhansku varijantu. Nove varijante zabrinjavaju, delimično utiču i na efikasnost terapije i malo na efikasnost vakcine, sigurna sam da ćemo morati da imamo sezonsku vakcinu protiv kovida-19 – naglasila je Jovanovićeva.

Ukazala je da više od 99 odsto pacijenata u bolnicama nije vakcinisano.

– Vakcina je moćno sredstvo da zaustavimo dalje širenje virusa. Sve je na nama, da li ćemo poštovati mere i završiti masovnu vakcinaciju. Ako postignemo kolektivni imunitet, nećemo imati problema s novom varijantom virusa – navela je Jovanovićeva.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare