Od danas se UKIDA ROMING na Zapadnom Balkanu, cene telefoniranja u Grčkoj NIŽE do 99 odsto

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas će biti ukinut, potvrdio je Tanjugu pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

„Ovo je poslednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu još u aprilu 2019. godine, i u toj poslednjoj fazi čija primena počinje 1. jula ukidamo potpuno roming na teritoriji zapadnog Balkana. To znači da će cene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije“, rekao je Dobrijević.

On je naglasio da su cene usluga mobilne telefonije izjednačene za sve navedene zemlje, ali je zamiolio građana da se pre puta kod svojih operatora informišu o detaljima zbog različitih paketa usluga koje imaju, kako ne bi dolazilo do nesporazuma i neprijatnosti.

Dobrijević je rekao kako ne postoje suštinska ograničenja u pogledu korišćenja usluga mobilna telefonile, ali je dodao da je, po ugledu na zemlje EU, uvedena politika fer korišćenja.

„Ona se svodi na to da korisnik ne treba pretežno da boravi u drugoj zemlji i da tamo koristi karticu opetratora iz svoje matične zemlje. Ako idete na more na 10 ili 20 dana, ne može doći do situacije sa nefer korišćenjem kartice, jer se ponašanje korisnika uzorkuje na četiri meseca“, naglašava Dobrijević.

On je objasnio da, ukoliko u tom periodu dođe do pretežnog ili isključivog korišćenja kartice srpskog operatora u nekoj od navedenih okolnih zemalja, tada će ga operator opomenuti.

„Korisnik nakon toga može da koriguje svoje ponašanje. Tek ukoliko ne postupi po upozorerenju, operator ima pravo da naplati naknadu za roming, ali ne očekujemo da će se to događati u praksi“, naveo je Dobrijević.

Cene rominga u Grčkoj niže od 50 do 99 odsto

Od danas će cene telefoniranja u romingu sa Grčkom za građane Srbije biti niže od 50 do 90 odsto, što je zasluga naših operatora, izjavila je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Primenom Memoranduma o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke o smanjenju međunarodnih tarifa za roming, postignut je uspeh srpske strane i izražena visoka spremnost srpskih operatora da pripreme ponude sa znatno nižim tarifama, pogotovo imajući u vidu kratki vremenski period od potpisivanja Memoranduma do njegove primene“, istakla je Matićeva.

Ona je podsetila da Memorandum koji je potpisan u maju ove godine podrazumeva podsticanje mobilnih operatora da zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene roming tarifa.

„Da bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima, već sada su cene rominga za na naše građane značajano snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka“, navela je ministarka Matić.

Prema tabeli koju je objavilo Ministarstvo, Telenor je cenu odlaznih poziva iz Grčke snizio sa 110 dinara na 50 dinara, dolazni pozivi su sniženi sa 45 na 12 dinara, SMS popruke sa 28 na šest dinara a prenos podataka sa 920 dinara po megabajtu na samo jedna dinar.

Odlazni i dolazni pozivi prilikom boravka u Grčkoj u mobilnoj mreži A1

su sniženi sa 99 na 49 dinara, SMS poruke umesto 29 dinara sada koštaju 15 dinara, a megabajt prenosa podataka je snižen sa 1013,8 dinara na 90 dinara.

Telekom Srbija je pojeftinio odlazne pozive iz Grčke sa 102 dinara na 19,06 dinara, dolazne pozive sa 36 na 3,58 dinara, SMS poruke sada umesto 24 dinara koštaju samo četiri dinara, a prenos podataka umesto pređašnjih 600 dinara sada koštaju samo dinar.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare