DR KON O KOLEKTIVNOM IMUNITETU: Beograd blizu cilju od 50 odsto imunizovanih, otkrio i da li nas čeka sigurnija zona od 21. juna

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže da bi se proces imunizacije ubrzao i masovna okupljanja, proslave i slavlja ponovo zaživela, neophodno je da se odazovu mladi i vakcinisanjem doprinesu stvaranju kolektivnog imuniteta.

Na Sava promenadi danas je stacioniran mobilni autobus za vakcinaciju u kojem se za devet dana vakcinisalo više od 2.000 građana.

Juče je oboren i dnevni rekord, pa je na Zemunskom keju vakcinisano 437 osoba.

– Juče je bio lep dan, pa je i rekord oboren. Za dan je vakcinisano 437 osoba, što je pun pogodak. Treba prići ljudima, govoriti o vakcinaciji i apelovati da što više ljudi primi dozu. I sada pozivam na vakcinaciju koja je važna kako bismo zaštitili i sebe i čitavo društvo – kaže epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Na pitanje koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta, dr Kon kaže da smo u Beogradu na 46,7 odsto imunizovanih, a ciljni procenat, kojem smo sve bliži iz dana u dan, je 50.

– Tih 50 odsto trebalo bi da stvori barijeru imuniteta koja će dovesti do daljeg naglog opadanja aktivnosti virusa i do toga da se nađemo u jednoj sigurnijoj zoni. Ni to, naravno, nije dovoljno, ali situacija će biti znatno bolja – kaže dr Kon.

Budući da se 21. jun pominje kao datum postepenog povratka u normalan život, dr Kon kaže da moramo biti oprezni.

– Moramo da pratimo aktivnost virusa i, ako bude takve sreće i truda, može da se desi da varijanta bude upravo optimistična. U svakom slučaju, pre 21. juna na nju ne treba računati – kaže dr Kon.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare