ODOBRENO! Amerikanci Fajzerom sada vakcinišu i decu stariju od 12 godina

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine Fajzer/Biontek protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godin,a čime je u SAD-u, gde se beleži značajan pad stope vakcinisanosti, proširen program cepljenja.

FDA je saopštila da je odlukom o spuštanju starosne granice za vakcinu, uključila milione dece stare od 12 do 15 godina.

Fajzerova vakcina prva je vakcina protiv korone koja je u SAD hitno odobrena za tu starosnu grupu, što se smatra važnim korakom u sigurnom povratku dece u škole. Američki predsednik Džo Bajden pozvao je savezne države da odmah omoguće adolescentima da se vakcinišu.

„Današnja odluka dopušta zaštitu mlađih populacija od zaraze koronavirusom, što nas približava povratku u normalnost i kraju pandemije“, rekla je v.d. potpredsednice FDA Dženet Vudkok.

„Roditelji i staratelji mogu da budu sigurni da je agencija sprovela rigoroznu i detaljnu proveru svih dostupnih podataka, kao što smo učinili u slučajevima ostalih odobrenja za hitnu upotrebu vakcina protiv kovida-19“, poručila je ona.

Većina dece koja se zaraze koronavirusom razvije blage simptome ili ih opšte nema. Međutim, deca nisu u potpunosti van rizika da teško obole od zaraze, a mogu i da šire zarazu.

Do nedelje je u SAD-u gotovo 46 posto stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine, ali je tempo vakcinacije u poslednjih mesec dana usporio. SAD su već odobrile upotrebu vakcine za starije od 16 godina.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share

Preuzmite aplikaciju Get it on Google Play Download on the App Store

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare