ODOBRENO! Amerikanci Fajzerom sada vakcinišu i decu stariju od 12 godina

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine Fajzer/Biontek protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godin,a čime je u SAD-u, gde se beleži značajan pad stope vakcinisanosti, proširen program cepljenja.

FDA je saopštila da je odlukom o spuštanju starosne granice za vakcinu, uključila milione dece stare od 12 do 15 godina.

Fajzerova vakcina prva je vakcina protiv korone koja je u SAD hitno odobrena za tu starosnu grupu, što se smatra važnim korakom u sigurnom povratku dece u škole. Američki predsednik Džo Bajden pozvao je savezne države da odmah omoguće adolescentima da se vakcinišu.

„Današnja odluka dopušta zaštitu mlađih populacija od zaraze koronavirusom, što nas približava povratku u normalnost i kraju pandemije“, rekla je v.d. potpredsednice FDA Dženet Vudkok.

„Roditelji i staratelji mogu da budu sigurni da je agencija sprovela rigoroznu i detaljnu proveru svih dostupnih podataka, kao što smo učinili u slučajevima ostalih odobrenja za hitnu upotrebu vakcina protiv kovida-19“, poručila je ona.

Većina dece koja se zaraze koronavirusom razvije blage simptome ili ih opšte nema. Međutim, deca nisu u potpunosti van rizika da teško obole od zaraze, a mogu i da šire zarazu.

Do nedelje je u SAD-u gotovo 46 posto stanovništva primilo bar jednu dozu vakcine, ali je tempo vakcinacije u poslednjih mesec dana usporio. SAD su već odobrile upotrebu vakcine za starije od 16 godina.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare