KOMEMORACIJA U DONJOJ GRADINI Obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac danas će biti obeležen u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini.

Obeležavanje počinje u Kozarskoj Dubici u 9 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, prenosi Blic.rs.

Program se nastavlja u 11 časova u Donjoj Gradini, gde je bilo najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac, verskim obredom na grobnom polju Topole, u 11.20 časova polaganjem venaca i cveća, dok je u 11.40 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obeležavanju u Donjoj Gradini prisustvovaće predsednici Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Aleksadar Vučić, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, te ministri u Vladi Srpske.

Očekuje se i dolazak predstavnika ambasada akreditovanih u BiH, rukovodstva gradova i opština, predstavnika Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i SUBNOR-a.


Prema izveštaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Jasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

U logoru Jasenovac je, prema izveštajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sećanja na ubijenu decu danas će prvi put obeležiti na državnom nivou i Dan sećanja na umorenu decu u NDH – njih 74.642, a samo u logoru Jasenovac 19.432.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ustaški logor Jasenovac bio jedan od najmonstruoznijih logora kojeg pamti ljudska civilizacija.


– NDH se crnim slovima upisala u istoriju po tome što je jedina od kada civilizacija postoji imala logore za decu u Jastrebarskom i Sisku – istakao je Milunović.

Događaj u Donjoj Gradini biti obeležen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije – uz skraćeni program i ograničeni broj građana.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare