VLASTIN ŽIVOT KAO FILM: Spasao se od gasne komore, pobegao iz logora, ženio se tri puta

Vlasta Velisavljević bio je jedan od najboljih srpskih glumaca ali malo ko zna da je njegova životna priča toliko tužna i uzbudljiva da bi od nje mogao da se napravi neki dobar holivudski film.

Supruga je morala da ga se odrekne dok je bio u logoru iz koga je uspeo da pobegne, a nešto kasnije u životu pogrešno su mu dijagnostikovali rak, a doživeo je i kliničku smrt.

Doajen srpskog glumišta bio je zatočenih nacističkog i komunističkog logora, a iz nacističkog je uspeo da pobegne 1944.

„Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda“, ispričao je Vlasta Velisavljević u jednom intervjuu.

Kao student treće godine Akademije dramskih umetnosti odveden je najpre u zatvor na Banjicu, a potom na Goli otok. Tamo je proveo tri godine.

„Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Nisam hteo da joj oprostim“, ispričao je glumac koji kaže da su oko njega bile žene koje su pristajale na teške uslove, ali se nisu odricale svojih muževa.

Vlasta je tada govorio i o uslovima na Golom otoku.

„Neću zaboraviti tu čuvenu ćeliju 17a na Banjici iz koje su me poslali na Goli otok. Bio je to najperfidniji mogući zatvor sa svim sredstvima za mučenje ljudi, a jedna od njih je bila i ta ćelija. Mala, uska, ne možeš da se ispraviš. Delio sam je sa ocem Voje Brajovića, Vukotom, koji je bio vojno lice i izjasnio se za Sovjetski Savez“, ispričao je on u intervjuu.

Njegova supruga se nakon svega ponovo udala i sa tim čovekom je otišla u Ameriku. Sa njom ima i ćerku koja je, kada je stasala, zbog teške situacije otišla u Ameriku za majkom gde i danas živi sa njegovim unucima. Vlasta Velisavljević je u svom životu imao tri žene i isticao je da mu je treći brak bio najslađi.

Ovaj veliki glumac je tokom života doživeo i kliničku smrt, a kada se probudio iz kome vratio se na pozorišnu scenu. Pre dve godine onkolog mu je dijagnostikovao rak i rekao da mora da ide na zračenja, ali Vlasta je to odbio da bi, na kraju, drugi doktor uvideo da mu zapravo nije ništa.


Za 94 godine proživeo je mnogo toga. Hapšenje, da ga se žena odrekne, ali i divnih momenata, puno uloga, nagrada i to da je jedan od najomiljenijih glumaca današnjice. Vlasta Velisavljević, kako je govorio, nikada nije osećao gorčinu, srce mu nije bilo zatrovano mržnjom, a širok osmeh i optimizam nosi kao najsjajniji orden.

Na njegov šarm niko nije ostao ravnodušan. Na Dorćolu gde je živeo družio se od naroda sa pijace do istaknutih umetnika. Scena ga je pokretala, a poslednju godinu zbog pandemije korona virusa provodio je uz televizijski program gledajući filmove i serije sa mnogim kolegama.

Sebe nikada nije smatrao velikom zvezdom. Bio je skroman, a aplauzi publike mu gode jer je to pokazatelj da radi ono što najviše voli.

Preminuo je danas, 24.Marta 2021.godine u svojoj 95. godini od posledica korona virusa, svoju bitku nad koronom nije uspeo da dobije.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare