“Nisu samo Mare i Velja, ima ih još mnogo!” MUP najavio: Otkrićemo POZNATE koji su povezani sa Belivukom

Srpska policija paralelno radi na istraživanju Belivukovih veza sa šefovima „kavačkog klana“, prenosi Objektiv.rs.

Na vezi sa uhapšenim vođom kriminalnog klana Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja bili su političari iz vlasti i opozicije koji su mu omogućavali da radi to što je radio i čuvali mu leđa, kaže Svetozar Sveta Vujačić, savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Vujačić je kazao da su s nalogodavcem svirepih ubistava kontaktirali i neki glumci, sportisti i pevači i da će javnost, bukvalno, biti zapanjena kada otkriju njihova imena.

– Belivukova kriminalna grupa imala je svoje ljude u tužilaštvu, sudu i u državnim organima i među političarima, od kojih su neki bili na visokim položajima u državi. On bez te podrške ne bi mogao da radi to što je radio – rekao je za Srpski telegraf savetnik Aleksandra Vulina.

On za sada, ipak, nije mogao da otkrije identitet nikoga sa liste poznatih jer se, kako kaže, vodi istraga o njihovim kontaktima i prikupljaju podaci kako bi se krivci pozvali na odgovornost.

Poverljivi dokumenti

– Ti dokumenti se vode kao strogo poverljivi i u ovoj fazi bi imenovanje bilo kojeg Belivukovog prijatelja štetilo istražnom postupku – ističe Vujačić.

O pucanju lanca carinske mafije Vujačić kaže da je spisak mnogo veći nego što se misli, a da su i ovi kriminalci svakako uživali poverenje moćnika iz svih sfera javnog života.

– Nisu to samo četiri osobe koja se pominju u medijima, nego je to “mnogo, mnogo veća družina”. Mislim da će to biti jedna od žešćih mafija koje smo otkrili, a bez dobre zaleđine korumpiranih moćnika, oni bi odmah pali u ruke pravde – istakao je Vujačić.

Do sada je obelodanjeno da je, osim nekadašnje državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, koja se tereti da je naložila i organizovala prisluškivanje predsednika Srbije, sa Belivukom bio umrežen i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, a istražuje se i bivši načelnik jednog odeljenja u SBPOK Predrag Lajić sa još jednim saradnikom iz policije. I predsednik Fudbalskog saveza Slaviša Kokeza je pod lupom policije. Zbog sumnje da su bili bliski sa Belivukom, pred istražnim organima saslušani su i bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić i još dvojica čelnika Fudbalskog kluba Partizan Milorad Vučelić i Miloš Vazura.

Srpska policija paralelno radi na istraživanju Belivukovih veza sa šefovima “kavačkog klana”. Crnogorski mediji preneli su da je MUP Srbije poveo istragu protiv vođe “kavčana” Radoja Zvicera. On se dovodi u vezu s najmanje tri ubistva u Srbiji koja je počinio Belivuk. Nezvanično se navodi da je reč o likvidacijama Milana Ljepoje, bivšeg šefa “Pink Pantera”, koji je, navodno, naručio njegovu egzekuciju prošle godine u Kijevu, potom sa ubistvima Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića Goksija. Istovremeno se ispituje da li je i u kojoj meri Zvicer umešan u brojna ubistva i nestanke “škaljaraca” iz druge polovine prošle godine. Srpski istražni organi, zasad, nisu zatražili izručenje Zvicera Srbiji.

“KAVAČKI KLAN” REGRUTUJE NOVE “VOJNIKE”

Prema operativnim saznanjima srpske policije, Radoje Zvicer je učestvovao i u regrutovanju novih članova kriminalne grupe koja se poslednjih godina aktivno obračunava pištoljima sa suprotstavljenim “škaljarskim klanom”, pišu crnogorski mediji. Zbog stradanja regruta u mafijaškim obračunima, Zvicer je sklopio dil sa Belivukom i za kratko vreme su se sprijateljili. Otuda i Belivuk na slavi Sveti Jovan kod Zvicera u Kotoru.

– Smrt se seje na obe strane, uglavnom na beogradskim ulicama. Zvicer je vršio razna krivična dela, počevši od međunarodnog šverca kokaina do naručivanja i finansiranja desetina ubistava u Crnoj Gori i regionu, ali zvanično nije optuživan za njih jer nije bilo dokaza. Sada je otkriveno da je bio, takoreći, šef Velji Nevolji i maltene je na stolu zahtev za njegovo izručenje Srbiji – otkriva izvor Objektiva.

Pevači im pevali na uvce

Dokazano je da ne postoji organizovana kriminalna grupa koja nije imala veze u vlasti, a Belivukova družina je bila dobro razgranata.

– Osnovano se sumnja da je Belivuk imao ozbiljne pomagače u mnogim policijskim jedinicama, naročito u SBPOK i među bivšim visokim funkcionerima, koji su na vrhuncu slave umeli i te kako da se bahate. Od mesta gde su izlazili preko bahaćenja i luksuziranja do vozikanja preskupih limuzina. Belivukova ekipa se uz njih osećala zaštićeno i moćno. Čekali su ih najbolji separei i pevači su pevali za njihov groš pred prepunim klubom – ispričao je upućeni izvor iz bezbednosnih struktura.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Objektiv.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare