TENZIJE NA SEDNICAMA KRIZNOG ŠTABA: Ministar Lončar dobio VELIKA OVLAŠĆENJA, nove mere izvesne – 7, 10 ili 14 dana

Nove mere protiv kovida-19 koje bude predlagao Krizni štab ubuduće neće morati da ozvaničava Vlada Srbije, već će moći da ih formalno usvaja ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

To ovlašćenje dato je Lončaru prošlog četvrtka.

To, međutim, ne znači da će ministar samostalno donositi odluke o merama. On sada samo ima ovlašćenja da umesto Vlade potpisuje ono što bude usvojeno na sednicama Kriznog štaba. Štab i dalje ostaje glavni u predlaganju mera, ali ubuduće neće svaka odluka ili promena ići na Vladu.

U poslednjih petnaestak dana sednice Kriznog štaba prolaze u malo nategnutijoj atmosferi i nema jasne saglasnosti između svih članova koje mere bi trebalo doneti. Najnovije mere, koje će biti saopštene sutra, do sada su najdetaljnije analizirane od svih prethodnih. Razgovor o njima počeo je još u nedelju, na sastanku na kojem su bili premijerka i medicinski deo Kriznog štaba, odnosno epidemiolozi. Ipak, nije bilo konačnog, detaljnog dogovora.

Sigurno je da na sutrašnji sastanak Krizni štab dolazi sa gotovim rešenjem. I mere će skoro sigurno biti pooštrene. Medicinski deo Kriznog štaba na poslednjih nekoliko zasedanja zahteva neki nivo zaključavanja na 10 do 14 dana, dok su članovi Vlade, a posebno predstavnici Beograda, protiv toga.

Još nema preciznih informacija koje nas mere očekuju u narednim danima, ali je vrlo verovatno da će one biti komprimis izmeđe zahteva medicinara i stava ekonomsko-političkog dela. Drugim rečima, kompromis između nužde da se pandemija koronavirusa u Srbiji što pre zauzda, s jedne strane, i potrebe da se poslovi i ekonomija što više očuvaju, s druge strane.

Ono što se najčešće čuje kao moguće rešenje jeste da će mere biti oročene na sedam dana i da će podrazumevati skraćivanje radnog vremena.

Već u Zakonu o zaraznim bolestima i njegovim izmenama ministar zdravlja je dobio značajno šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.

Prema Zakonu, ministar na osnovu predloga može narediti zabranu okupljanja na javnim mestima, pa i ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom. Kako piše u Zakonu, ministar na predlog može da naredi i zabranu putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti, ili obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u Srbiju iz određenih zemalja.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare