PROIZVODNjA RUSKE VAKCINE „SPUTNJIK V“ U SRBIJI POČINJE DO 20. MAJA

Proizvodnja ruske vakcine ”Sputnjik Ve” na Institutu Torlak počinje do 20. maja ove godine. Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena vakcina Sputnjik Ve”, potvrđeno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov, prenosi Informer.rs.

Popović i Manturov su potvrdili Mapu puta koju su predložili stručnjaci ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Ruskog fonda direktnih investicija, Instituta Gamaleja i farmaceutske kompanije ”Generijum”.

– Ova Mapa puta izrađena je na osnovu ruskog iskustva u uspostavljanju proizvodnje vakcine ”Sputnjik Ve” u nekoliko fabrika na teritoriji Ruske Federacije. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje na Institutu Torlak proizvedemo četiri miliona vakcina – rekao je Popović.

On je istakao da je na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i zamenika predsednika ruske Vlade Jurija Borisova, koji je održan 15. februara u Beogradu, izdat nalog da se u roku od mesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

– Uradili smo to i pre zadatog roka – rekao je Popović.

– Do kraja marta potpisaćemo Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima. Do 16. aprila u našu zemlju trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak. Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja – objašnjava Popović.

– Ispitivanje pristiglih uzoraka u Institutu Gamaleja traje 21 dan. Posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji. Početak proizvodnje vakcine na Institutu Torlak planiran je do 20. maja – rekao je Popović.

On je istakao da ”prva faza” proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

– Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom ”punom ciklusu”, koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine – rekao je Popović.

On je izrazio zahvalnost ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje vakcine Sputnjik Ve u Srbiji.

– Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji vakcina, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Evropi – rekao je Popović.

UDARNA VEST.rs(Izvor:Informer.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare