MOGUĆA I APLIKACIJA ZA MOBILNI: Srbija pripremila digitalne kovid sertifikate za lakše putovanje van zemlje

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje, prenosi Kurir.rs.

Matić je rekla da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

– To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga jer je sadržao i broj pasoša i neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kad ste vakcinisani ili kad ste preležali ili uradili pi-si-ar test i negativni ste – naglašava ministarka.

Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

– To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji i da li je preležana bolest, a mora biti uvezan u sistem – naglašava Matićeva.

Srbija je, kako kaže, već pripremila digitalne sertifikate i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael i Slovenija.

Jedna od opcija je, kako kaže, da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije. Postojaće, dodaje Matićeva, više opcija.

U Tursku bez pi-si-ar testa, pregovara se sa Grčkom

Ministarka je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznao međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji.

Dodaje da je grčki ministar najavio posetu Srbiji za kraj marta ili početak aprila. Matićeva ističe da ohrabruje činjenica da se Grci spremaju za sezonu i računaju na naše turiste.

– Mislim da je jako važno za naše građane da shvate da je ključ slobodnog kretanja i putovanja masovna i brza vakcinacija. Činjenica da je Srbija u Evropi u vrhu po vakcinaciji, daje nam ulogu i poziciju koja omogućava da pregovaramo oko uslova putovanja, ali to nije dovoljno, masovna vakcinacija se mora nastaviti – ističe Matićeva.

Dodaje da će se, ako Srbija bude stavljena na crvenu listu i ne bude imala dobru epidemijsku situaciju, dovesti u pitanje sve ono oko čega se pregovara.

Ministarka turizma dodaje da će se u Turku moći i bez pi-si-ar testa.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare