Svetski ginekolozi doneli odluku nakon istraživanja, preporuka važi i u Srbiji: TRUDNICE VAKCINIŠITE SE

Došlo je do promene stava i sada je preporuka da se trudnice vakcinišu protiv korona virusa saopšteno je na onlajn seminaru Internacionalne federacije ginekologa i opstetičara (FIGO), najveće svetske organizacije ovog tipa pre tri dana, prenosi Žena.rs

Uprkos dosadašnjim preporukama da se trudnice ne vakcinišu, jer uticaj vakcina još nije dovoljno ispitan kada je ta grupa stanovništva u pitanju, nova odluka je sve zatekla. 

– Mi smo ostali zatečeni tom odlukom, jer smo do pre tri dana pričali nešto drugo, ali prate se rezultati studija u sklopu globalne borbe protiv virusa i to je posledica onoga što je objavljeno da je u Americi vakcinisano 20.000 trudnica i da za sada nema negativnih neželjenih efekata. Ispitivanja su i dalje u toku – objašnjava prof. dr Ana Mitrović, ginekolog akušer i načelnica odeljenja dnevne bolnice GAK za Žena.rs.

Sama vakcinacija u trudnoći nije novost, kako kaže dr Mitrović i dodaje da su bilo kakve preporuke za lekove u tom periodu veoma delikatne, kao i da se trudnice i dojilje vakcinišu protiv sezonskog gripa. 

Ono zbog čega je ova odluka izneđujuća je to što su ispitivanja sprovedena na malo broju trudnica.

-Vakcina može da se primi u svakoj fazi trudnoće, obe doze, vakcinacija i revakcinacija. Ali kako su studije sprovođene kratko, pa nije bilo dovoljno vremena da se uticaj ispita na velikom uozorku, u Srbiji će za sada biti praksa da prenesemo pacijentinjamaove preporuke, ali je na ženama da same odluče, da li je žele ili ne. To je ipak lični čin – zaključila je prof. dr Mitrović.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Žena.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare