PRVA BESEDA PATRIJARHA PORFIRIJA

Kako Kurir.rs prenosi, patrijarh srpski Porfirije nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi održao je besedu.

– Sa dubokim smirenjem i osećaja strahopoštovanja prihvatam danas činjenicu koja je ovim sabornim služenjem svete liturgije savršena u našim srcima a to je da sam ja uzveden u sveti presto Svetog Save, na kome treba da sedi dostojan apostolskoga sedenja. Molim se Bogu i molim sve vas da me molitvama i delima podržite, da kao poglavar makar i u najmanoj meri budem dostojan naslednik svojih prethodnika. Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim – istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

– U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće objasjano – naglasio je patrijarh Porfirije.

Napomenuo je da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

– Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici – rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je reč o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snaženi i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i da „svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus“.

– Čovek je jedini virus u svetu koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti – naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besedi.

– Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi – reči su kojima je patrijarh Porfirije završio svoju prvu besedu.

Liturgija je počela jutros u 9 časova u Sabornoj ckrvi u pristvu crkvenih zvaničnika, predstavnika drugih verskih zajednica, kao i vlasti.

Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog, a 57. poglavara SPC, jer je pre prvog patrijarha bilo 11 arhiepiskopa koji su bili poglavari.

Sabor Srpske pravoslavne crkve održan je prvi put u Hramu Svetog Save, a ne u Patrijaršiji, zbog većeg prostora koji je omogućio da se ispoštuju sve epidemiološke mere.

Izvor:Kurir.rs

Udarna vest.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare