NOVI PATRIJARH SPC je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, na današnjem saboru izabran je za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC našla su se imena trojice vladika – Irineja Bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Porfirije je rođen 1961. godine u Bečeju njegovo svetovno ime bio je Prvoslav. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986, a na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. Bio je zamonašen u manastiru Dečani, a po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu, gde je ostao do 1990. godine.

Bio je iguman manastira Svetih arhangela u Kovilju. Posebno se angažovao na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti i radi toga je 2005. formirao terapijsku zajednicu Zemlja živih, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije od prvog je dana s narodom koji je pretrpeo stravične gubitke posle serije razornih zemljotresa u Sisku, Glini i Petrinji, kao i okolnim selima u Hrvatskoj.

Izvor:Kurir.rs

Udarna vest.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare