2 PAC

2Pac – šta napisati o čoveku o kome je bilo rečeno mnogo toga kroz sve moguće medije. Od članaka i knjiga do dokumentaraca i intervjua. Svi su imali različite teorije i analize o njemu, osoba koja nije bio samo reper već i glumac, pesnik, aktivista i borac za ljudska prava. A bila bi nepravda kada bi ga ukalupili samo kao jednog od navedenog jer je 2pac bio veoma složena ličnost koji se na kraju dana borio za ’malog’ čoveka obzirom da je od ranog detinjstva video mnogo nepravde u okruženju u kome je odrastao, pogotovo u odnosu Američkog establišmenta prema afroamerikancima.

Kroz svoje tekstove on je slikovito opisao poteškoće sa kojim se susreće običan crni čovek na dnevnom nivou u Americi a koje bi pokrivale razne teme od popunjenosti zatvora populacijom u kojoj većina čine crnci do nepravednog prebijanja od strane policije; užasnom siromaštvu u kome lažni američki san nije mogao da se primeni na ljude koji su živeli u getu,  socijalnoj pomoći od koje je zavisila većina usled nedostatka poslova i prilika, rasnoj netrpeljivosti u Američkom društvu, nasilju među uličnim bandama, samohranim majkama, očevima na robiji, pokojnim ortacima, lakoj dostupnosti droga i o generacijama izgubljene dece koja nisu imala nikakvu nadu za neku bolju i lepšu budućnost. 2Pac je bio glas svih tih ljudi i na tome mogu samo da mu pozavide današnji reperi koji ne poseduju tu svestranost i snagu kao ni harizmu da se odupru sistemu jer se kroz većina pesama danas u tekstovima prožimaju žene lakog morala, droge i alkohola. 

On je posedovao suštinu i srž, prozreo je kroz truli kapitalizam koji veliča samo materijalno na uštrb siromašnih i potlačenih. Njegova genijalnost je utoliko veća što su njega pored crnaca iz Istočnog Harlema, odakle je ponikao, prepoznali i beli i azijati, romi i Kinezi, Kubanci i Srbi. Njegova umetnost nije imala granica i umeo je da izdigne ljude iz mraka u kojem se trenutno nalaze, da ih motiviše, da svaki pojedinac shvati da ima snagu u sebi da promeni sistem, kao i okolnosti, u kojem se nalaze i da ništa nije tako crno dokle god mi dišemo i postojimo. Prerano nas je napustio ali je za sobom ostavio veliko nasleđe. Na kraju bi završio sa jednim delićem iz pesme Me Against the World sa istoimenog albuma koji ide ovako u slobodnom prevodu:


Upijaj znanje i ne zadovoljavaj se sa manje jer i genije postavlja pitanja,Budi zahvalan na blagoslovima,Nemoj da se menjaš sačuvaj suštinu,Moć je u ljudima a protiv nepravde se bori.Uvek radi najbolje što znaš, ne daj da te pritisak sputa, I kada se zaglaviš i stvari ne idu kako si planiraoSanjaj bogatstvo iz pozicije da menjaš svet,Jer političari i licemeri ne žele da slušaju.

Izvor:Printscreen

Udarna vest.rs/ Đorđe Poznanović

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare