Prelomna odluka! Makron podnosi ostavku?! Predsednik francuske razmatra najgori scenario!

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovara sa svojim okruženjem o mogućnosti da podnese ostavku na mesto šefa države ako desnica pobedi na parlamentarnim izborima, javlja radio Evropa 1, pozivajući se na neimenovani izvor.

– Ostavka predsednika nije tabu, danas moramo da razmotrimo sve scenarije – citira radio jednog od Makronovih bliskih saradnika.

 On je spreman da žrtvuje ostatak svog petogodišnjeg mandata – dodao je on.

Evropa 1 tvrdi da je sam Makron poslednjih nedelja razgovarao o ovom „ekstremnom scenariju” sa jednim od svojih sagovornika.

Međutim, radio stanica smatra da ostavka nije predsednikova opcija, „iako bi njena perspektiva trebalo da posluži u ovoj kampanji za dramatizaciju predstojećih izbora“.

Druga strategija koju predsednik može da izabere je koegzistencija na vlasti sa desničarskim Nacionalnim okupljanjem u slučaju da ono pobedi na parlamentarnim izborima.

Makron je 9. juna odlučio da raspusti Narodnu skupštinu (donji dom francuskog parlamenta) i raspiše vanredne izbore zbog poraza njegove partije na izborima za Evropski parlament (14,6 odsto glasova). To je upola manje od opozicione desničarske stranke Nacionalno okupljanje, koju je podržalo 31,4 odsto biračkog tela. Prvi krug vanrednih izbora za Narodnu skupštinu biće održan 30. juna, a drugi 7. jula.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare