VESIĆ RAZGOVARAO SA AMBASADOROM SIRIJE: Odnosi između dve zemlje tradicionalni i veoma dobri

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se danas sa ambasadorom Sirije u Srbiji Muhamedom Hadž Ibrahimom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje dve zemlje.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju, saglasili da dve zemlje vezuje tradicionalno i iskreno prijateljstvo, a jedna od tema sastanka, održanog u Vladi Srbije, bila je moguća ekonomska saradnja.

Vesić je, između ostalog, istakao da Srbija potpuno podržava teritorijalni integritet Sirije.

– Sada je to lako reći jer su u međuvremenu mnoge zemlje promenile stav, ali u vreme najvećih napada na Siriju mi smo bili uz vas i vaš narod – rekao je Vesić, ističe se u saopštenju.

Zahvalio je Siriji na podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, kao i na tome što je ova zemlja glasala protiv Rеzolucijе o Srеbrеnici u Gеnеralnoj skupštini Ujеdinjеnih nacija.

– Mi, kao država, nikada nismo negirali da se u Srebrenici dogodio zločin i oni koji su za to odgovorni su odgovarali, kako pred međunarodnim tako i pred srpskim sudovima – rekao je Vesić.

Istakao je da je ova rezolucija unela dodatne tenzije u region, a da je najveća šteta naneta potomcima ne samo srеbrеničkih već i svih drugih žrtava u Bosni i Hercegovini – srpskim i hrvatskim.

Ambasador Ibrahim je, kako se ističe u saopštenju, rekao da je Srbija veoma važna zemlja u regionu i da su odnosi između Sirije i Srbije tradicionalni i veoma dobri, te da se trude da te odnose ojačaju.

Iskoristio je priliku da zahvali ministru Vesiću na donaciji koju je pružio Siriji za vreme zemljotresa u toj državi, kada je donirao celu svoju mesečnu platu za pomoć sirijskom narodu.

Između ostalog, ambasador je naveo da su politički stavovi dve zemlje prema mnogim pitanjima u svetu identični.

– Vlada Srbije je podržala Siriju za vreme krize i kad god je mogla da ponudi podršku, ona je to učinila. Istovremeno, Sirija je Srbiji vratila istom merom i uvek će je podržavati, kad god to bude bilo potrebno – rekao je ambasador, navodi se u saopštenju.

Istakao je da je stav Vlade Sirije da je Kosovo deo Srbije, kao i da se protive mešanju drugih u unutrašnje poslove Srbije.

– Podršku vašoj zemlji smo pokazali i kada smo glasali protiv Rеzolucijе o Srеbrеnici – rekao je ambasador i dodao da je Sirija jedina arapska zemlja koja je imala takav stav.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare