ZARAZA IZ BEOGRADA PROŠIRILA PO SRBIJI, A SADA I PREKO GRANICE! Oglasio se „Batut“: Konstanti rast broja obolelih od opasnog virusa

Umesto da jenjavaju, male boginje se i dalje šire Srbijom. Sada smo i zvanično prešli trocifren broj obolelih, te je od početka godine, prema poslednjim podacima, registrovano 106 slučajeva malih boginja u našoj zemlji. Zaraza se iz Srbije proširila i na Republiku Srpsku.

Male boginje su, prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, za sedam dana (od 19 – 26. maja) dijagnostikovane kod još 7 osoba. To je u odnosu na dve sedmice ranije (od 12 – 19. maja) blagi pad broja obolelih, budući da je tada za nedelju dana registrovano 11 novih slučajeva.

Međutim, ne treba zaboraviti da je u našoj zemlji je, za manje od šest meseci ove godine već zabeleženo duplo više slučajeva malih boginja nego u celoj 2023. godini! Naime, prеthоdnе gоdinе rеgistrоvаnо је ukupno 50 slučајеvа mоrbilа u Srbiji, a od početka 2024. (zaključno sa nedeljom, 26. majom) čak 106 obolelih od malih boginja.

Polovina novih slučajeva u Beogradu

Po broju obolelih i dalje prednjači Beograd sa 68 dijagnostikovanih slučajeva. To je u odnosu na prethodnu sedmicu izveštavanja, četiri nova slučaja morbila, a što je više od polovine ukupnog broja novih slučaja u prethodnoj nedelji.

Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, 17 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, šest potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 25 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih.

Zaraženo i dete u RS

Pored toga morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske, navodi Institut „Batut„.

Jedan novi slučaj prošle nedelje registrovan je i u Novom Sadu, te su u ovom gradu do sada potvrđena četiri slučaja morbila. Obolele osobe su starije od 30 godina, i uglavnom su nepoznatog vakcinalnog statusa.

U Nišu je dosad registrovano je devet slučajeva obolevanja od morbila kod sedmoro nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do četiri godine i dve odrasle osobe starije od 45 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Podsetimo, na nivou celog Beograda epidemija malih boginja je prijavljena 22. februara, a potom je prijavljena i lokalna epidemija u naselju Padinska Skela na Paliluli.

Nakon Beograda, svako malo se prijavljuju porodične ili epidemije na nivou gradova i opština u Srbiji. Jedna od poslednjih epidemija malih boginja prijavljena je 7. maja u Novom Pazaru, kada su rеgistrоvаnа tri slučаја mоrbilа kod troje nevakcinisane dece uzrаstа оd 15 mеsеci dо čеtiri gоdinе.

Pre Novog Pazara, epidemija je registrovana u Nišu. Najpre porodična a zatim u jednoj predškolskoj ustanovi.

Epidemija je 18. aprila prijavljena i u Južnobanatskom okrugu, nakon što je zaraženo više osoba u Pančevu, Kovinu i Kovačici, a pre toga, 2. aprila i porodičina epidemija u Mionici gde su zabeležena dva slučaja.

Morbile u ovoj sezoni nisu zaobišle ni Valjevo, Novi Sad, Staru Pazovu, Bor i Vranje.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare