Male boginje u KBC „Zemun“: Obolela četiri zdravstvena radnika

U Bolnici za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra „Zemun“ četiri zdravstvena radnika obolela su od morbila, a kako je za potvrdila dr Slavica Maris, epidemiološkinja i načelnica Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, oni su oboleli u periodu od 12. do 21. maja.

Na sreću, među pacijentima i bebama nije registrovan nijedan slučaj zaraze malim boginjama.

– Ne možemo znati izvor infekcije. Jasno je da su preostale tri osobe inficirane kontaktom sa prvoobolelom osobom. Kada govorimo o vakcinalnom statusu, za jedan, inicijalni slučaj je nepoznat, a ostale tri osobe nisu imale zaštitni titar antitela na morbile i to je razlog zaraze – navodi dr Slavica Maris .

Ona kaže i da su svi kontakti sa prvoobolelim zaposlenim provereni, kao i vakcinalni status svih zaposlenih kako bi se videlo da li poseduju zaštitu ili ne. Troje zaraženih, kaže, nije imalo zaštitu.

– Prvooboleli je bio i hospitalizovan, ali se oporavio i otpušten je. Ostalo troje su na kućnom lečenju – navodi dr Maris.

Nema zaraženih beba

Među pacijentima i bebama u ovoj ustanovi, do danas nije registrovan nijedan slučaj zaraze morbilima.

 Sve pacijentkinje koje su bile u kontaktu sa obolelim u fazi inkubacije (četiri dana pre i četiri posle izbijanja ospe) su pregledane. Proveren je vakcinalni status pacijenata, informisani su svi o slučaju i rečeno im je da se jave lekaru ukoliko se jave simptomi – kaže dr Maris.

U Bolici za ginekolofiju i akušerstvo KBC „Zemun“ samo se primaju hitni slučajevi i obavezno je nošenje zaštitnih maski.

– Otkako je sve krenulo, svakodnevno smo u kontaktu sa kolegama iz KBC „Zemun“, imamo sastanke Komisije za bolničke infekcije, preduzete su sve mere i ne očekujemo dalje širenje – zaključuje dr Slavica Maris.

Kako saznajemo, oboleli imaju od 39 do 56 godina.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare