DOBRO SE SPREMITE ZA NAREDNA TRI DANA! RHMZ upalio novi alarm, u ovim gradovima biće NAJOPASNIJE

Temperatura u Srbiji danas će dostići 28 stepeni celzijusa, a meteorolog Ivan Ristić ističe da nam već od 1. juna stižu letnje temperature, koje će se kretati oko 30. podeoka. Samim tim, biće sve manje kiše, a više sunca. Iako živa u termometru danas još nije dostigla 30 stepeni, prognoza UV indeksa hidrometeorološkog zavoda Srbije pokazuje da je UV zračenje i te kako visoko u većini naše zemlje.

Kako prognozira RHMZ, situacija sa UV zračenjem neće se promeniti drastično u naredna tri dana. Najviši nivoUV zračenja danas je na Crnom Vrhu i u Dimitrovgradu i iznosi 8, što znači da je opasnost od sunca veoma visoka. 

Prognoza UV indeksa
Printscreen Prognoza UV indeksa

Najmanje zračenje danas je Prizrenu i iznosi 4, što znači da je umereno. 

Sutra će UV zračenje biti najviše na Kopaoniku i iznosiće 8, dok će najniži nivo zračenja biti u Peći i Prizrenu.

Iako se u utorak ne prognozira da UV zračenje u bilo kom delu zemlje pređe 7, cela Srbija biće u crvenom! Kako navodi RHMZ, nivo UV zračenja u svim gradovima biće između 6 i 7, što predstavlja visok nivo UV zračenja.

U Beogradu, tokom sva tri dana UV indeks biće visok i iznosiće 7.

Koji su zdravstveni rizici prekomernom izlaganju suncu

  • Opekotine i druge promene na koži
  • Katarakta
  • Rak kože
  • Maligni melanom kože

Težak oblik raka kože koji može nastati posle višegodišnjeg prekomernog izlaganja Suncu.

U mnogim zemljama, zdravstveni problemi povezani sa UV zračenjem su u porastu, naročito rak kože. Povećana izloženost UV zracima u tome svakako ima značajnu ulogu. Najveći deo sveukupne izloženosti UV zracima akumulira se u detinjstvu kada je i najveći rizik od nastanka opekotina na Suncu. Zato je posebno važno zaštititi decu od UV zračenja.

Stižu temperature od 30+ stepeni, da li nas čeka tropski talas?

Prvih 10 dana juna biće mnogo prijatnije sa letnjim temperaturama. Kako navodi Ristić, cela sledeća nedelja biće bez vetra, a temperatura će se kretati oko 25 stepeni, a onda će sredinom nedelje ponovo pasti kiša.

– Prema meteorološkim modelima ovo je bila najkišovitija nedelja kako u prethodnim tako i u narednim nedeljama, tako da se ne očekuje ovolika količina padavina što će svakako uticati da se reke ponovo vrate u svoja korita i da se smanje šanse za poplave – kaže meteorolog.

– Prave letnje temperature treba očekivati krajem juna kada se očekuje prvi toplotni talas, kaže meteorolog Ristić.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare