UKRAJINCI POGODILI PONOS RUSKE VOJNE TEHNOLOGIJE: Stručnjaci u ŠOKU: „Ne shvatate posledice“ (VIDEO)

Satelitski snimci potvrđuju da je Ukrajina ranije ove nedelje dronovima napala i značajno oštetila važan radar na jugozapadnom delu Rusije.

Navodi se da je taj radar deo ruskog sistema ranog upozoravanja i da je ovo prvi napad na položaj koji je povezan sa ruskom strateškom odbranom.

Satelitski snimak radarske stanice u gradu Armaviru u Krasnodarskom Kraju nastao 23. maja pokazuje da se u blizini jedne od dve zgrade u kojima se nalaze radari Voronjež-DM nalazi velika količina raznih krhotina.



Radar iznad horizonta Voronjež-DM radar je ultravisoke frekfencije koji, prema Rusima, ima domet od 10 hiljada kilometara i može istovremeno pratiti 500 predmeta. Na udaljenosti od 8000 kilometara može detektovati predmete veličine fudbalske lopte.

Ukrajinske vlasti nisu preuzele odgovornost za spomenuti napad.

Ukrajina je i pre dronovima-samoubicama napadala mete u Krasnodarskom Kraju.

Nagađa se da su ukrajinske snage radare u Armaviru napale jer se brinu da će pomoći Rusima da se odbrane od napada američkim balističkim raketama ATACMS. Ukrajinci su njima uspešno napadali ruske vazdušne baze i druge mete. ATACMS rakete koje je Ukrajina nedavno dobila od Amerike imaju veći domet od onih koje je ukrajinska vojska dosad koristila.

Stručnjaci su, međutim, istakli da se radari Voronjež-DM u Armaviru ne mogu okretati i da su fokusirani na jugozapad. Ruske vlasti su 2013. rekle da su ti radari detektovali balističke rakete koje su iz Libije ispaljene na Mediteran.

Voronjež-DM-ovi u Armaviru navodno pokrivaju i poluostrvo Krim, međutim nije jasno mogu li ti radari, budući da se radi o radarima iznad horizonta, „videti“ nešto što je toliko blizu i ukoso. Ti su radari dizajnirani da detektuju udaljene balističke rakete.


D Varzon, konkretno njihov ekspert Džozef Trevitk, navodi da su Voronježi u Armaviru važan deo ruskog sistema za rano upozoravanja i da bi Rusija mogla biti u problemima ako su zaista oštećeni. Konkretno, može se dogoditi da neće moći da prepozna lažne pretnje jer će neke delove sveta gledati s jednim radarom manje.

Uz to, istaknuto je da bi Rusija napad na radare u Armaviru mogla iskoristiti kao opravdanje da uzvrati nuklearnim oružjem. Naime, Kremlj je rekao da nuklearno oružje sme da upotrebi ako neko napadne važne ruske vojne instalacije.

Napad na radare u Armaviru još je jednom pokazao da je ruska protivzračna odbrana ranjiva, pa čak i ako se radi o strateški važnim instalacijama kao što su ove.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare