PROKLETSTVO ŽELJKA OBRADOVIĆA BIĆE SRUŠENO: Trojica Srba sanjaju isti san u Berlinu

Trener Partizana često se spominje na fajnal-foru Evrolige, koji danas počinje u Berlinu, iako crno-beli nisu tamo.

Košarkaši Panatinaikosa i Fenerbahčea otvoriće danas (18.00) fajnal-for Evrolige, dok će od 21.00 snage odmeriti Real i Olimpijakos. Titulu u Berlinu brani „kraljevski klub“, ali će na putu ka velikom finalu morati da pređe preko grčkog kluba čiji dres nose dvojica Srba Nikola Milutinov i Filip Petrušev. S drue strane, u duelu PAO i Fenera snage će odmeriti Marko Gudurić sa četom Ergina Atamana, ali jedno ime je svima u glavi, a to je Željko Obradović.

Naime, „prokletstvo Željka Obradovića“ danas će biti srušeno, samo je pitanje ko će to uraditi, da li grčki ili turski tim. Istorija kaže da Panatinaikos i Fenerbahče nisu bili u finalu Evrolige još od vremena Željka Obradovića, pa će posle njihovog međusobnog duela to biti promenjeno. Fener je poslednji put u finalu bio 2018. godine i to u Beogradu kao branilac titule, ali je Real slavio. PAO je poslednji put za trofej igrao 2011. kada je i osvoji Evroligu pobedivši Makabi u finalu, a sada predvođen Matijasom Lesorom i trenerom Erginom Atamanom ima priliku to da promeni.

Žocovo ime spominje se u Berlinu i zbog činjenice da je vodio tri od četiri ekipe koje su na fajnal-foru, odnosno nije sedeo na klupi samo Olimpijakosa. I sva tri je odveo do trofeja. Naime, Real ima 11 titula, Panatinakos šest titula, Olimpijakos tri, a Fenerbahče jednu. Tu jednu turskom timu doneo je upravo Obradović 2017. On je sa Realom pokorio Evrpu 1995, dok je sa PAO bio prvak Starog kontinenta čak pet puta (2000, 2002, 2007, 2009. i 2011).

Što se srpskih košarkaša tiče, nijedan nema pehar Evrolige. Milutinov je bio na fajnal-foru sa CSKA, dok Gudurić i Petrušev nisu imali tu priliku. Upravo su oni više naoštreni zbog toga.

– Naravno da moramo da odigramo najbolje što umemo. Sve ekipe su ovde s razlogom, najbolje četiri u Evropi, sjajni igrači. Panatinaikos je baš talentovana ekipa, detalji će odlučiti, želja, borba. Spremni smo, cele sezone radimo i treniramo za ovaj turnir. I ovi što nisu, moraju da budu spremni. Jedva čekamo da krene, jer to najbolje radimo, a ovo sa vama novinarima, malo slabije – rekao je Gudurić.

Petrušev zna šta ga čeka protiv Reala.

– Pre svega onime što nas možda i karakteriše ove sezone – čvrtsom i jakom igrom. Tuča svih 40 minuta, sa puno kontata, jako dobra odbrana i u napadu da tražimo što bolje šuteve. Oni vole da igraju jako brzo, klasična španska ekipa, ali u Evroligi su mislim prvi po tome. Jednostavno, da ih uvedemo u naš ritam, nešto malo sporije u napadu i kasnije sa dobrom odbranom. Bez pritiska, oni su favoriti bez ikakve sumnje, ali mislim da to bude išlo i u našu korist – jasan je Petrušev.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare