ZELENSKI OSUDIO ATENTAT NA SLOVAČKOG PREMIJERA: Iskreno se nadamo da će se Robert Fico oporaviti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je napad pucnjavom na slovačkog premijera Roberta Fica „užasnim“.

„Snažno osuđujemo ovaj čin nasilja protiv šefa vlade naše susedne partnerske države. Treba uložiti sve napore da se osigura da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi“, napisao je Zelenski u postu u sredu.

Fico je upucan više puta, navodi se u saopštenju na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, dodajući da je trenutno u životnoj opasnosti.

Iskreno se nadamo da će se Robert Fico uskoro oporaviti, napisao je Zelenski.

Fico je prošlog oktobra osvojio treći mandat slovačkog premijera nakon što je vodio kampanju koja je kritikovala podršku Zapada Ukrajini.

Robert Fico
foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Uoči izbora, Fico nije krio svoje simpatije prema Kremlju i okrivio je „ukrajinske naciste i fašiste“ da su isprovocirali Vladimira Putina da pokrene invaziju.

Fico, koji je započeo svoj četvrti mandat prošlog oktobra, pomerio je spoljnu politiku Slovačke ka proruskim pozicijama i pokrenuo reforme krivičnog prava i medijskih propisa, izazivajući zabrinutost zbog erozije vladavine prava.

Fico je takođe obećao da će odmah prekinuti slovačku vojnu podršku Ukrajini i obećao da će blokirati ukrajinske NATO ambicije u onome što bi poremetilo čvrstu podršku Slovačke Ukrajini.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/CNN

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare