UNIVERZITET U BEOGRADU MEĐU 1,8% NAJBOLJIH U SVETU: Evo na kom mestu se nalazi!

Sajt „World University Rankings 2024“ je objavio listu 2000 najboljih svetskih univerziteta, a među njima se nalazi i Univerzitet u Beogradu.

Naime, on je zauzeo 376. mesto na listu najboljih univerziteta u svetu.

Time je ušao u 1.8% najboljih svetskih univerziteta.

 

Univerzitet u Beogradu u svom sastavu ima 31 fakultet organizovanih u 4 grupacije fakulteta: društveno-humanističkih nauka, medicinskih nauka, prirodno-matematičkih nauka i tehničko-tehnoloških nauka.

Univerzitet u Beogradu je najstariji i najveći univerzitet u Srbiji i ima status visokoškolske ustanove od nacionalnog značaja. On predstavlja jedinstveni centar za očuvanje i organizovanje intelektualnog i kulturnog nasleđa, posvećen viševekovnoj misiji stvaranja prostora za intelektualnu debatu i zaštitu akademske slobode. Kao vodeća visokoškolska ustanova u regionu Jugoistočne Evrope, Univerzitet organizuje nastavu i naučnoistraživački rad u svim naučnim poljima, a znanja proistekla iz istraživanja uključuje u svoje studijske programe.

Na prvih deset mesta se nalaze pretežno američki univerzieti kao što je „Harvard“, „Masačusetski Univerzitet“, „Stanford Džunior“, Univerzitet „Printston“, Univerzitet „Kolumbija“, Univerzitet „Pensilvanija“, Univerzitet „Jejl“ i tehnološki institut u Kaliforniji. 

Među prvih deset se nalaze i dva britanska univerziteta: Univerzitet „Kembridž“ i Univerzitet „Oksford“.

Na sledećih desetak mesta dominiraju američki unioverziteti, poput univerziteta u Los Anđelesu, Čikagu, Kaliforniji i Mičigenu, ali visoko su plasirani i mnogi britanski univerziteti, kao i univerzitet u Tokiju.

Od evropskih univerziteta se, pored britanskih, ističu i nekoliko univerziteta u Francuskoj, kao što je Pariski Univerzitet, ali i švajcarski „Tehnički univerzitet u Cirihu“, kao i danski „Univerzitet u Kopenhagenu“

UDARNA VEST.rs(republika

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare