AKO NE VERUJETE U RUSKE VREDNOSTI NEMATE ŠANSE: Od sada ćete morati da potpišete jedan dokument pri ulasku u ovu zemlju, evo šta sadrži

Predloženo je da se uvedu obaveze koje strani državljanin mora da poštuje kako bi zadržao pravo na ulazak i boravak na teritoriji Ruske Federacije.

Grupa poslanika Državne dume Rusije, iz svih pet parlamentarnih  frakcija, podnela je na razmatranje amandmane na Zakon o pravnom statusu stranih državljana u Ruskoj Federaciji.

Predloženo je da se uvedu obaveze koje strani državljanin mora da poštuje kako bi zadržao pravo na ulazak i boravak na teritoriji Ruske Federacije.

Prema predlogu zakona, stranac je dužan da se uzdrži od aktivnosti štetnih po interese Ruske Federacije, da poštuje Ustav i zakone Ruske Federacije, uključujući i brigu o životnoj sredini, da se ne meša u spoljnu i unutrašnju politiku Ruske Federacije, a, takođe, i da „poštuje tradicionalne ruske duhovne i moralne vrednosti, uključujući i ideju braka kao zajednice muškarca i žene“.

Jedan od autora predloga amandmana, prvi zamenik šefa frakcije Jedinstvena RusijaDmitrij Vjatkin, rekao je Interfaksu da nacrt zakona podrazumeva da će strani državljani pismeno potvrditi da će poštovati obaveze kako bi imali pravo da uđu u Rusku Federaciju. 

– Ovo će biti pismena obaveza, u slučaju čijeg kršenja može da se primeni režim deportacije – rekao je Vjatkin novinarima.

Predloženim izmenama zakona uvodi se i novi režim migracije. Predlaže se da se uspostavi u odnosu na strance koji nemaju pravo da legalno borave u Ruskoj Federaciji. To može biti zbog isteka privremenog boravka u Rusiji ili migracionih dokumenata, otkazivanja dozvole za privremeni boravak, boravišne dozvole ili izvršenja nezakonitih radnji.

Novi režim deportacije podrazumeva da su prava stranca ograničena, a na njega se primenjuju proširene mere kontrole boravka u Rusiji. Tako autori dokumenta predlažu da se stranim državljanima zabrani putovanje van grada, prenos novca, venčanje i vožnja automobila. Takođe, na zahtev izvršne vlasti, stranac će morati da prijavi svoju lokaciju ako ne može lično da se pojavi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uključujući korišćenje fotografije „sa oznakom geolokacije“. Istovremeno, sud će moći da donese odluku o deportaciji ako lice dva ili više puta prekrši zabrane propisane zakonom.

Za borbu protiv ilegalne radne aktivnosti u Ruskoj Federaciji, autori zakona predložili su da se period privremenog boravka stranih državljana u Rusiji smanji na 90 dana tokom godine.

UDARNA VEST.rs (republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare