„BEBA UMRLA OD EKSTREMNIH TEMPERATURA“ Jezivi uslovi za izbeglice u Rafi: „Vrućina nas ubija“

Petomesečna beba umrla je od ekstremne vrućine u Rafi, gde rastuće temperature pogoršavaju sanitarnu krizu za preko 1,7 miliona raseljenih kojima nedostaje adekvatno sklonište i osnovne stvari.

O smrti bebe od vrućina izvestila je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), usred rastućih zabrinutosti za uslove u kojima ljudi žive u Gazi, preneo je “Gardijan”.

Temperatura je ove nedelje prelazila 37 stepeni Celzijusa, preneo je u nedelju portal Wpr.org.

– Veoma je vruće. To nas ubija – rekao je on. 

„Temperature rastu na preko 37 stepeni“

Kako navodi portal, nigde u Gazi nije vruće kao u Rafi,na južnoj granici teritorije duž ivice sinajske pustinje. U letnjem periodu prosečne dnevne temperature su oko 32 stepena, a vreli dani redovno dostižu i preko 37 stepeni.

U Rafu se od izraelskih napada na Gazu sklonilo oko 1,7 miliona Palestinaca, a mnogima nedostaju klima uređaji, ventilatori ili bar redovni pristup pijaćoj vodi, navodi Wpr.org, dodajući da improvizovana skloništa poput šatora nude malo zaštite od vrućine. 

Humanitarna i zdravstvena kriza u Gazi odnela je mnogo života kao posledica jezivih uslova u šatorima i skloništima, intenziteta toplotnih talasa i širenja bolesti među izbeglicama, posebno decom i drugom ugroženom populacijom, navodi Euromedmonitor.org. 

Živeli u najlonskom šatoru, dete umrlo od povišene temperature

Među njima je i petomesečna devojčica Malak Saed al Jazji, koja je umrla 25. aprila nakon što je njena porodica nasilno evakuisala u Rafu, gde su morali da žive u najlonskom šatoru. Ekstremni talas vrućine koji je pogodio izbeglički kamp, nestašica osnovnih stvari poput vode i posledični fizički stres i trauma narušili su zdravlje bebe, navodi portal.

Otac bebe, 40-godišnji Saed Halil al Jazji, rekao je da je porodica bila primorana da se evakuiše iz svog predgrađa u Beit Hanunu u ranim danima sukoba. Prvo su otišli u izbeglički kamp Nusejrat a potom u Rafu, gde su živeli u šatoru od 23. decembra 2023, tri dana nakon što se Malak rodila.

Pre nego što joj se stanje pogoršalo, nije delovalo da je dete imalo zdravstvenih problema, rekao je otac. 

Dete je proglašeno mrtvim u bolnici Abu Jusef al Nadžar, a kasnije je u izveštaju navedeno da je njena smrt uzrokovana povišenom temperaturom i veoma slabim otkucajima srca. 

Beba nije jedina koja je umrla od vrućina, navodi Euromedmonitor.org, dodajući da je 19-godišnja Lara Grejs al Sajeg (19) takođe umrla 25. aprila od ekstremnih vrućina. Desetine hiljada palestinskih civila suočeno je sa velikom pretnjom od infekcija i potencijala da se smrtonosne bolesti šire kako temperatura raste, navodi portal.

Umrla beba koja je izvađena živa iz majčine utrobe

Nedavno je slučaj smrti još jedne bebe iz Rafe potresao Gazu i svet.

Devojčica, koja je rođena carskim rezom nakon što je njena majka ubijena zajedno sa suprugom i starijom ćerkom u izraelskom napadu, preminula je u bolnici u Rafi. 

Roditelji Sabrin i Šokri i ćerkica Malak su poginuli, njihova tela su razneta gelerima i ruševinama sopstvene kuće. Ali, nerođena beba koja je izvađena iz utrobe majke živa, nažalost nije preživela i preminula je nedugo potom.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare