„OSUDILI SMO ZLOČINE“ Vučić u Njujorku o Rezoluciji o Srebrenici: Ona neće zalečiti rane, već će produbiti tenzije na Zapadnom Balkanu

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, stalna Misija Srbije pri UN danas je organizovala prijem za stalne predstavnike država članica UN. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon sednice SB UN o Kosovu.

– Verujem da ćemo nastaviti naš proces dijaloga sa Prištinom. Nadam se da će EU obaviti svoj posao kako bi nametnula nešto što su nam garantovali prethodnih 11 godina, pošto su sve tri strane potpisale taj Briselski sporazum, koji je najvažniji preduslov za sve. Formiranje ZSO je bio preduslov za članstvo Kosova u okviru Saveta EU – poručio je Vučić.

O Rezoluciji u Srebrenici

Vučić je istakao da nije bilo nikakve diskusije ili dogovora unutra same BiH po pitanju Rezolucije o Srebrenice, već je to odluka koja deli već duboko podeljene etničke zajednice.

– Način na koji je predstavljen nacrt to je okretanje jedne zajednice protiv druge, BiH je i dalje osetljivo područje. Nije bilo nikakvih regionalnih konsultacija, donošenje odluka u okviru Skupštine UN mora biti doneta konsenzusom. SB je taj koji se bavi situacijom u BiH i to može biti mešanje u nadležnosti za koje je odgovoran SB UN, nije odgovarajuće prenošenje u Generalnu skupštinu UN. Srbija je osudila zločine u Srebrenici, dva predsednika su to uradila, ja i Boris Tadić. Ja sam posetio Srebrenicu i odao sam počast žrtvama. 2010 je usvojena Deklaracija. Srbija je pokazala svoju posvećenost principima međunarodnog zakona tako što je ispunila svoje obaveze prema međunarodnim institucijama pravde – dodao je on.

Politički cilj usvajanja Rezolucija može biti borba protiv procesa suverene države kao što je Srbija koja ne prihvata ultimatume koja dolaze od velikih sila.


– Ne samo da pomenuta Rezolucija neće zalečiti rane, već će samo produbiti tenzije na Zapadnom Balkanu – kaže predsednik.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare