Arhitekta: Memorijalni centar u OŠ „Vladislav Ribnikar“ treba sadržajno osmisliti

Tošković je istakao da nema recepta za Memorijalni centar jer je svaki tragičan događaj priča za sebe i da o njemu ne treba razmišljati kao o zgradi, već o mestu, odnosno o njegovom sadržajnom osmišljavanju

Arhitekta i član Radne grupe za izgradnju Memorijalnog centra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ Bratislav Tošković rekao je danas da ne postoji recept za Memorijalni centar i da o njemu ne treba razmišljati kao o zgradi, već kao o mestu i o njegovom sadržajnom osmišljavanju.

Tošković je rekao za RTS da su ove nedelje počeli radovi na postavljanju umetničke instalacije povodom godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kada je učenik te škole ubio devet đaka i radnika obezbeđenja.

Dodao je da multidisciplinarni tim i radna grupa imaju zadatak da prvo osmisle komemoraciju koja će biti održana 3. maja, a potom i da osmisle ram za organizovanje međunarodnog arhitektonskog konkursa za Memorijalni centar.

„Prva faza je da osmislimo komemoraciju, radi se o procesu koji je zaista bio veoma intenzivan i u koji su svi bili uključeni. Krenuli smo sa skromnijom namerom da ono što se spontano dešavalo pre godinu dana u Ulici kralja Milutina, bolje organizujemo – te spontane aktivnosti koje su se dešavale nakon tragičnog događaja“, istakao je Tošković.

Tošković je dodao da se posle toga ide Ulicom kralja Milutina prema Tašmajdanu i ta putanja će biti obeležena takođe na simboličan način – simbolom ptice – i onda se dolazi na Tašmajdan gde će se u toku celog dana odvijati razne aktivnosti.

Tošković je istakao da nema recepta za Memorijalni centar jer je svaki tragičan događaj priča za sebe i da o njemu ne treba razmišljati kao o zgradi, već o mestu, odnosno o njegovom sadržajnom osmišljavanju.

„To će se kasnije konkretizovati putem međunarodnog arhitektonskog konkursa, naš multidisciplinarni tim stvara ram i okvir kao i program za konkurs koji bi se organizovao, na koji bih očekivao da dođe više stotina različitih ideja i iz toga će se onda iskristalisati za drugi krug oko pet dobrih rešenja, koje bismo mi onda mogli da s autorima tih radova koordiniramo i da ih usmerimo da u sledećem krugu izoštre neke crte svog rešenja i da nam onda daju finalno rešenje“, rekao je Tošković.

Dodao je da će to biti dug proces.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs/Tanjug)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare