IZRAEL NAPAO IRAN Odjekuju eksplozije kod vojne baze i nuklearnih postrojenja: Otkazani letovi, Teheran AKTIVIRAO PVO (VIDEO)

Eksplozije odjekuju u blizini iranskog grada Isfahana, šest dana nakon što je Teheran izveo veliki napad dronovima i raketama na Izrael.

Grad se nalazi u blizini aerodroma Isfahan i osme lovačke baze Vojnog vazduhoplovstva u kojoj su smešteni borbeni avioni, navodi iranska novinska agencija FARS.

Rečeno je da je vojni radar bio jedna od mogućih meta i da su na ovom području razbijeni prozori na nekoliko zgrada.

Zašto je Isfahan ključna meta izraelskih napada?

Ishafan je centralni iranski grad, udaljen oko četiri sata vožnje ili 350 kilometara južno od iranske prestonice Teherana, preneli su jutros svetski mediji.

Isfahan je dom velike vojne vazduhoplovne bazea nekoliko iranskih nuklearnih lokacija se nalazi u provinciji – uključujući grad Natanz, centralni deo iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

Prvi snimci napada

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci navodnih napada Izraela na Iran.

Na njima se vidi kako nebo svetli, verovatno od delovanja iranske protivvazdušne odbrane.

„Izrael napao Iran, Amerika je bila obaveštena“

Izrael je izveo napade unutar Irana, potvrdilo je više američkih zvaničnika za CNN, u potezu koji preti da gurne region dublje u sukob.

Oni su rekli da je Tel Aviv ranije u četvrtak upozorio Vašington da će se napad desiti u narednih „24 do 48 sati“.

CNN je ranije izvestio da je Izrael uverio Ameriku da će njegov odgovor biti „ograničenog obima“. Američki obaveštajci su sugerisali da Izrael teži uskom i ograničenom udaru unutar Irana jer osećaju da moraju da odgovore nekom vrstom kinetičke akcije s obzirom na neviđene razmere iranskog napada.

Opseg ciljeva „nikada nije precizno preciziran, ali nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik.

SAD su pozivale Izrael da ne odgovara na iranski napad prošlog vikenda. Vašington „nije dao zeleno svetlo“ za odgovor Izraela, rekao je drugi zvaničnik.

Otkazani odlazni letovi sa nekoliko iranskih aerodroma

Iranski državni mediji izveštavaju da su odlazni letovi sa nekoliko iranskih aerodroma otkazani.

Svi letovi za Teheran, Isfahan i Širaz su već obustavljeni, saopštio je direktor iranske službe za odnose s javnošću jednog od aerodroma.

Podsetimo, Iran je tokom vikenda lansirao stotine dronova i projektila kao odgovor na izraelski napad na njegovu ambasadu u Siriji. Većina dronova i raketa oborena je pre nego što je stigla do izraelske teritorije.

Iran je u četvrtak Savetu bezbednosti UN rekao da Izrael mora da prekine sve vojne napade na svoju teritoriju, dok je generalni sekretar UN upozorio da je Bliski istok u trenutku „najveće opasnosti“.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare