OD 1. MAJA NAS OČEKUJE POJEFTINJENJE GASA! Bajatović: Cena za privredu biće niža za 15 odsto

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na gas.

Dušan Bajatović je u razgovoru za RTS rekao da su bile velike rasprave unutar Vlade Republike Srbije, u Ministarstvu energetike i, pre svega, u Ministarstvu finansija.

– Dosta smo dugo vodili tu socijalnu politiku, svi znate da je to koštalo više od milijardu dolara, time smo zaštitili kupce, privredu, radna mesta i sve ostalo. I sad smo doneli odluku da od 1. maja više nema subvencionisanja gasa od strane Vlade Republike Srbije ili kreditnih zaduženja ‘Srbijagasa’, biće realna cena – rekao je Bajatović.

Dodaje da nam na ruku ide to što neće biti dodatnih količina, koje su bile skuplje od dugoročnog ugovora koji su dogovorili ruski i srpski predsednik Vladimir Putin i Aleksandar Vučić.

– Prema tome, stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrebe, ili one koje su na slobodnom tržištu. Zainteresovani privrednici mogu da smatraju da će to pojeftinjenje od maja biti 15 odsto – rekao je Bajatović, dodajući da će se to osetiti na junskoj fakturi.

Neizvesnost diže cenu nafte

Direktor „Srbijagasa“ rekao je da su cene na berzi poslednjih dana porasle 25 odsto.

– Rat u Gazi, rat Izraela, moguće i Irana i Izraela i rat između Rusije i Ukrajine, možemo to nazvati i ratom NATO-a i Rusije, sve to podiže nivo neizvesnosti. Dakle, nema sad nekog posebnog podizanja proizvodnje gasa i proizvodnje nafte, jednostavno raste neizvesnost, samim time rastu i cene – rekao je Bajatović.

Navodi i da činjenica da su evropska skladišta puna 61 odsto ne znači ništa jer, kako kaže, tržište ne može da se snabdeva sa tim.

– Fjučersi početkom godine su bili na 380 dolara za 1.000 kubnih metara ili 38 dolara za jedan megavat, tako da ja očekujem da će se to vratiti negde u taj rejon najmanje – rekao je Bajatović.

Naš prioritet će biti, dodaje, da dogovorimo i dalje dodatne količine.

– Mislim da taj pravac neće biti ugrožen ni u narednoj i onoj sledećoj godini. Videćemo šta će biti kada EU 2027. kaže da više ne sme biti i ruskog gasa u Evropi – naveo je Bajatović.

Do kraja godine 70.000 domaćinstava želi priključak za gas

Prioritet zemlje jeste gasifikacija privrede, ali i domaćinstava. Od prošle godine na sistem je priključeno 25.000 ljudi, a sada treba da stigne i novih 12.500 priključaka.

– Dvadeset pet hiljada priključaka po 780 evra na tri godine u dinarima bez kamate, to podrazumeva da ‘Srbijagas’ sada ima finansijski teret od 20 miliona evra za dodatnih 780 puta 25.000 – objasnio je Bajatović..

Do kraja godine trebalo bi da 70.000 domaćinstava dobije priključak na gas.

UDARNA VEST.rs (kurir.rs/RTS)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare