ZA 20.000 DINARA RODITELJI MOGU DA KUPE I UDŽBENIKE I ODEĆU ZA DETE: Šapićeva odluka oduševila Beograđane! Ogromna podrška

Roditelji koji od Grada Beograda dobiju po 20.000 dinara za svakog školarca od tih para moći će da kupe ne samo komplet udžbenika već će im ostati novca za odeću i opremanje đaka na početku nove školske godine.

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je u utorak najavio da će u septembru novac biti isplaćen svim porodicama koje imaju učenike u osnovnim i srednjim školama i podsetio da su prošle godine svi prvi put dobili besplatan komplet udžbenika.

– S obzirom na to da sada postoji ogroman broj udžbenika u našem obrazovnom sistemu, bilo bi šteta da ponovo novac dajemo na nove. Dakle, dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede – naveo je, između ostalog, Šapić i dodao:

Aleksandar Šapić
foto: Grad Beograd

– Roditelji svakako mogu da odluče i da kupe nov komplet udžbenika, uz mogućnost da to učine i na rate. Najskuplji komplet za krajnje razrede osnovne ili srednje škole iznosi oko 16.000-17.000, a najjeftiniji oko jedanaest i po hiljada, tako da će novca biti dovoljno.

Naša čitateljka Jelena Đ., majka dvoje dece koja idu u osnovnu školu, pozvala je redakciju da iskaže zahvalnost Šapiću na ovom potezom.

– Za oboje imam od koga da uzmem komplete udžbenika, tako da ćemo imati čak 40.000 dinara da potrošimo na pribor i garderobu i da budu opremljeni za jesen kompletno. A i ja imam kome dati od moje dece. Ako budemo morali i neki udžbenik da kupimo, ukoliko ne bude moglo da se obriše lepo, opet će nam ostati mnogo novca. Čak i da kupimo dva kompleta, minimum 100 evra će preteći. Svaka čast Šapiću i Gradu Beogradu! – kazala je za Kurir.

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za menadžment državne uprave, kaže za Kurir da se karakter jednog društva odlikuje i u podršci onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Kad je reč o socijalnoj zaštiti, u novijem periodu Grad Beograd je učinio zaista mnogo i najnovije najavljene mere podrške roditeljima su kontinuitet odgovorne politike o vođenju društva za koju se zalažu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradske vlasti. Isto tako može se reći da socijalne politike nema bez jačanja ekonomije i u osnovi ove mere je zapravo sve ono što je preduzeto na planu privlačenja stranih investicija i stvaranja preduzeća, jačanja izlaza uz modernizaciju pravnog okvira i javne uprave – smatra prof. dr Rabrenović:

– Način organizacije ovogodišnje podrške roditeljima u Beogradu je otišao korak napred jer daje veću fleksibilnost roditeljima da uz odabir udžbenika odaberu i potrebnu opremu za školarce i time gradska uprava ukazuje da brine o najmlađima, na kojima ostaje budućnost, jer je obrazovanje jedan od najjačih alata za izgradnju bolje Srbije.

Roditelji u strahu da će trgovci namerno dizati cene

Marko Dragić: Bila bi to u najmanju ruku nepoštena praksa

Mnogi roditelji strahuju da će pojedinitrgovci zbog podrške koju su dobili roditelji podići cene školske opreme, pa i garderobe pre početka škole. Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) ocenjuje za Kurir da bi to bila nepoštena trgovačka praksa:

– U suštini zavisi od toga da li će se poskupljenje desiti samo zbog te novčane pomoći ili je unapred doneta odluka o podizanju cene. Pošto je ovo jedna od pogodnosti za roditelje, ne može se smatrati prekršajem, već nepoštenom praksom. Ukoliko se pak utvrdi da je ciljano urađeno, onda može da reaguje i tržišna inspekcija.

Podsetimo, prijavljivanje počinje od ponedeljka, 22. aprila, u svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu i trajaće do kraja leta. Uz lične podatke roditelji će ostavljati i brojeve računa na koje će novac tokom septembra biti uplaćen.

UDARNA VEST.rs(kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare