POSTIGNUT DOGOVOR O IZBORNOM ZAKONU U BiH, OGLASIO SE DODIK: „Došli smo u situaciju da tražimo rešenje“

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su partneri u vlasti na nivou BiH spremni da u narednih nekoliko dana upute Izborni zakon na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH kako bi deblokirali evropski put BiH.

„Žao nam je što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača, došli smo u situaciju da tražimo rešenje„, rekao je Dodik novinarima posle sastanka.

Milorad Dodik najavio je ranije da će danas, u još jednom pokušaju da bude data šansa evropskom putu BiH, u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu biti organizovan sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou – srpske strane, bošnjačke strane i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Čović je rekao da bi problemi u BiH bili rešeni usvajanjem izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Čini mi se da je rešenje u tome da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo izborni zakon BiH“, rekao je predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Predsednik SDP-a Nermin Nikšić je istakao da mu je žao što je zaustavljen početni zamah koji je napravljen.

„Ovaj današnji sastanak je završen na način da smo opredeljeni da, kako su to rekli i moji prethodnici, se pokušamo vratiti na EU put, da deblokiramo taj, da se okrenemo rešavanju pitanja. I ono što smo dosad postizali je da zajedničkim dogovorom dođemo do zakonskih rešenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta„, rekao je Nikšić.

Predsednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković istakao je da je danas tokom razgovora bio drugačiji ambijent.

„Politički akteri su se uspeli dogoviti o veoma, veoma teškim pitanjima i zaslužili i tu vrstu nagrade i potvrde da se vrijedi razgovarati i dogovarati zvaničnim stavom Brisela koji vodi ka EU integracijama“, dodao je on.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Nezavisne.com

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare