„IDEMO U NADI DA PRONAĐEMO REŠENJE ZA DINAR“ U Briselu sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, najavio je da će ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine kako bi se pronašlo privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni odlukom centralne banke u Prištini.

Tokom pete runde dijaloga između Beograda i Prištine, koja će se održati u Briselu, glavna tema razgovora će biti odluka takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji. Delegaciju Beograda će predvoditi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je izrazio nadu da će pronaći rešenje za dinar, iako je izrazio svoju nesigurnost zbog nespremnosti Prištine da kompromisom traže rešenja.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, najavio je da će ugostiti glavne pregovarače Beograda i Prištine kako bi se pronašlo privremeno rešenje za ljude koji su pogođeni odlukom centralne banke u Prištini. Lajčak je istakao očekivanja da obe strane budu otvorenog uma i fleksibilne prilikom pregovora, te da budu orijentisane ka pronalaženju rešenja na osnovu prethodno predstavljenih ideja.

– Idemo u nadi da pronađemo rešenje za dinar, iako nisam optimista, imajući u vidu nespremnost Prištine da kompromisom tražimo rešenja – rekao je Petković.

Na prethodnom sastanku glavnih pregovarača Beograda i Prištine, tema razgovora bila je uredba centralne banke u Prištini koja je dovela do zabrane upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, a jedina valuta dozvoljena u gotovinskom platnom prometu postao je evro. Glavni pregovarač Beograda, Petar Petković, izneo je da je delegacija Beograda predložila izbalansirano rešenje problema platnog prometa, ali da Priština nije pokazala volju za kompromisom.

Odluka centralne banke u Prištini, koja je stupila na snagu 1. februara, dovela je u pitanje egzistenciju i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, koji primaju svoja primanja od države Srbije u dinarima. Situacija je izazvala zabrinutost i neizvesnost među lokalnim stanovništvom, a Beograd nastavlja da traži rešenje na međunarodnom nivou.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare