SPREMITE SE ZA TEMPERATURNI ŠOK! Skala u Srbiji pada i za 20 stepeni, stručnjaci savetuju da IZBEGAVATE POSEBNO JEDNU STVAR!

U Beogradu su prethodnih dana oboreni temperaturni rekordi stari više od 100 godina.

Naime, u Beogradu je u nedelju 14. aprila izmereno 28 stepeni što je najveća maksimalna temperatura izmerena od 1887. godine, a dotadašnji rekord je držao 14. april iz 1939. sa 26,6 stepeni.

Juče je najviša temperatura bila između 31 i 32 stepena. Za jučerašnji dan ranije je rekord bio 1917. godine. A onaj u subotu je bio 1906. godine. Trebalo je 100 godina da prođe da se namesti ovako jedna topla epizoda vremena.

Međutim, već sutra nas očekuje nagla promena vremena.

– U utorak će i dalje u većem delu Srbije biti toplo. U prvom delu dana malo do umereno oblačno i suvo sa sunčanim periodima uz pojačan jugozapadni vetar, a pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom očekuje se od sredine dana najpre u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a zatim i u ostalim krajevima. Maksimalna temperatura od 21 na krajnjem severozapadu do 30 stepeni na jugoistoku zemlje. Uveče i noću u svim krajevima kiša i jako zahlađenje – kaže za Kurir prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

U sredu će, kako navodi, biti pretežno oblačno i osetno hladnije, povremeno s kišom, u centralnoj i južnoj Srbiji i sa pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura će iznositi od 7 do 14 stepeni.

– Usled izraženog pada temperature, kiša će uveče i u toku noći izmedu srede i četvrtka u planinskim predelima jugozapadne Srbije preći u sneg. U četvrtak će biti hladno i vetrovito, sa minimalnim temperaturama od četiri do sedam stepeni, a maksimalnim od 11 do 14 stepeni.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine kaže za Kurir da će zbog ovih oscilacija čak i oni koji nemaju registrovane nikakve zdravstvene probleme osećati glavobolju, vrtoglavicu i određeni pad tolerancije i motivacije:

– Dok se ne adaptiramo trebalo bi da smanjimo fizički napor, ishrana bi trebala da bude lagana i umerena, bez začina koji podižu pritisak. Imunitet bi trebalo podizati unošenjem sveže, zdrave hrane, pune vitamina i minerala, i, ako je moguće, izbeći stres – kaže ona i dodaje da je ključ u umerenosti i izbegavanju nepotrebnih fizičkih aktivnosti, a da su najugroženiji osobe koji imaju problem sa pritiskom i moždanom cirkulacijom, kao i kardiovaskularni bolesnici.

Agroanalitičar Milan Prostran kaže za Kurir da će što se useva tiče svaka kiša biti zlata vredna.

– To se pre svega odnosi na useve koji su posejani jesenas i koji se već dosta muče, ali će kiša imati i poseban značaj za kulture koje su sada sejane – kukuruz, šećerna repa, suncokret i stvoriće se povoljniji uslovi za nastavak setve.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare