IRAN UPOZORIO NA JOŠ SNAŽNIJE I ODLUČNIJE NAPADE! Ako Izrael odgovori na udare, doći će do eskalacije sukoba! 

Iran je upozorio da će odgovoriti većom snagom ako Izrael uzvrati na udare

Teheran je rekao da su sinoćni udari i sami odgovor na izraelski napad ranije ovog meseca na kompleks njegove ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku.

– Islamska Republika Iran neće oklevati da iskoristi svoje inherentno pravo na samoodbranu kada je to potrebno – rekao je iranski ambasador i stalni predstavnik pri UN Amir Said Iravani u saopštenju i dodaje:

– Ukoliko izraelski režim ponovo izvrši bilo kakvu vojnu agresiju, odgovor Irana će sigurno i odlučnije biti jači i odlučniji.

Pozivajući se na samoodbranu od ponovljenih izraelskih vojnih agresija, Iravani je rekao da su udari bili konkretno odmazda na izraelski napad 1. aprila na, kako Iran kaže, diplomatske objekte u Damasku.

Iran tvrdi da je izraelski napad prekršio međunarodno pravo i doveo do smrti sedam iranskih vojnih savetnika, uključujući ključne komandante Korpusa iranske revolucionarne garde.

U saopštenju se takođe kritikuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog „neuspeha da održi međunarodni mir“, dozvoljavajući Izraelu da „krši“ utvrđene međunarodne norme i „eskalira“ regionalne tenzije.

Dodatno, Izrael je izveo brojne napade na ciljeve u Siriji koje podržava Iran, često gađajući pošiljke oružja navodno namenjene Hezbolahu, moćnom iranskom zastupniku u Libanu. 

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad 1. aprila u kojem je uništena zgrada iranskog konzulata u glavnom gradu Damasku, uključujući Mohameda Rezu Zahedija, visokog komandanta Revolucionarne garde.

Međutim, portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao je za CNN da su njihovi obaveštajni podaci pokazali da zgrada nije konzulat, već da je „vojna zgrada Kudsovih snaga prerušena u civilnu zgradu“.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare