Izrael otvora luku Ašdod i prelaz Erez za isporuku pomoći Gazi 

Izraelski bezbednosni kabinet odlučio je da preduzme hitne korake za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi

Izrael će privremeno otvoriti luku Ašdod i prelaz Erez u severnom pojasu Gaze za humanitarne isporuke u Pojas Gaze, prvi put otkako je prelaz značajno oštećen u terorističkom napadu Hamasa 7. oktobra prošle godine, saopštile su izraelske vlasti.

Posle napada na humanitarni konvoj u kojem je ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje u Gazi i razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, izraelski bezbednosni kabinet odlučio je da preduzme hitne korake za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi, saopštila je danas kancelarija premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske vlasti su odlučile da privremeno otvore luku Ašdod za humanitarne isporuke i prelaz Erez u severnom pojasu Gaze, a takođe će povećati količinu pomoći iz Jordana koja ulazi preko prelaza Kerem Šalom.

„Povećana pomoć će sprečiti humanitarnu krizu i ključna je za obezbeđivanje nastavka borbi i postizanje ratnih ciljeva“, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

Ove poteze pozdravila je Bela kuća, koja je pozvala Izrael da ih odmah sprovede.

„Ovi koraci, uključujući obavezu da se otvori luka Ašdod za direktnu isporuku pomoći u Gazu, da se otvori prelaz Erez za novu rutu za pomoć do severa Gaze i da se značajno povećaju isporuke iz Jordana direktno u Gazu, sada moraju da budu u potpunosti i brzo sprovedeni“, rekla je portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson.

Izraelsko saopštenje usledilo je nekoliko sati nakon što su predsednik SAD Džozef Bajden i Netanijahu prvi put razgovarali od napada izraelske vojske u centralnoj Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika iz Svetske centralne kuhinje.

Američki predsednik je nagovestio da bi politika njegove administracije u vezi sa izraelskim ratom protiv Hamasa mogla dramatično da se promeni ako Izrael ne preduzme korake za bolju zaštitu humanitarnih radnika i povećanje isporuka hrane u Gazu i pozvao na hitan prekid vatre da bi se to učinilo, navodi Tajms of Izrael.

Ministar za nacionalnu bezbednost Izraela Itamar Ben Gvir je u saopštenju kritikovao Netanjahua zbog najavljenih mera i naveo da ministri nisu glasali o tom pitanju.

Gvir je izjavu iz kabineta premijera nazvao „netačnom“ i zatražio da se ne dozvoli pomoć Gazi, tvrdeći da je to „ispravan način“ da se vrate taoci koje su pripadnici palestinske militantne grupe Hamas kidnapovali 7. oktobra.

„Šteta što umesto ulaska u Rafu postoje oni koji više vole da se bave slanjem opreme u Gazu koja direktno stiže do Hamasa. Moramo sada ući u Rafu!“, rekao je Gvir.

U saopštenju Netanjahuove kancelarije se navodi da je kabinet ovlastio premijera i druge članove ratnog kabineta da preduzmu navedene korake, ali ne i da je glasanje održano, navodi Tajms of Izrael.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs/Tanjug)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare