RUSIJA PRIPREMA MOBILIZACIJU 300.000 VOJNIKA: Zelenski van sebe od muke, a evo šta je rekao za svoju vojsku

Zelenski je zahvalio glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Aleksandru Sirskom na sprovođenju revizije u vojsci da bi se oni koji su izbegavali mobilizaciju našli na frontu

Rusija priprema dodatnu mobilizaciju 300.000 vojnika 1. juna, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon razgovora sa finskim predsednikom Aleksanderom Stubom u Kijevu.

Odgovarajući na pitanja novinara koliko će regruta biti mobilisano u ukrajinsku vojsku ove godine, Zelenski je rekao da neće biti potrebno pola miliona vojnika, prenela je agencija Interfaks Ukrajina.

„Kada je reč o konkretnom broju ljudi koji će biti mobilisani, ne mogu da kažem… Ne treba nam pola miliona“, naveo je Zelenski. 

Zelenski je zahvalio glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Aleksandru Sirskom na sprovođenju revizije u vojsci da bi se oni koji su izbegavali mobilizaciju našli na frontu.

Stub i Zelenski potpisali su danas Sporazum o sigurnosnoj saradnji i dugoročnoj podršci dve zemlje, a Stub je najavio i odluku Finske da pošalje Kijevu pomoć u vojnoj opremi u iznosu od 188 miliona evra.

Ministri spoljnih poslova država članica NATO saveza sastaće se danas i u četvrtak u Briselu uoči 75. godišnjice tog saveza da bi razgovarali o preuzimanju koordinacije dostave oružja Ukrajini koju za sad vode SAD.

Takav potez bi učinio NATO „otpornim na Trampa“, bivšeg predsednika SAD za kojeg savez strahuje da bi u slučaju reizbora ukinuo pomoć Ukrajini ili bi je naterao da preda teritoriju Rusiji, rekao je neimenovani zvaničnik NATO za Afp, a prenosi Politiko.

„Ministri spoljnih poslova će razgovarati o najboljem načinu da se organizuje podrška NATO Ukrajini, kako bi je učinili moćnijom, predvidivijom i izdržljivijom“, rekao je zvaničnik govoreći o planu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. 

Kako se navodi očekuje se da će se na sastanku u Briselu govoriti o tom planu, petogodišnjem paketu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi evra, čime bi NATO preuzeo neke obaveze koordinisanja od tzv. Ramštajn grupe koju predvode SAD.

„Neće biti donesene nikakve finalne odluke na aprilskom sastanku ministara, a diskusije će se nastaviti kako se budemo približavali Vašingtonskom samitu u julu“, rekao je NATO zvaničnik.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare