DEVOJKA PREMINULA, A HITNA TVRDI DA NIJE KRIVA: Zdravstvena inspekcija pokrenula novi postupak zbog smrti Sare Petković!

Inspekcija Ministarstva zdravlja pokrenula je proceduru sprovođenja vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada zbog smrti Sare Petković (21) koja je umrla 9. marta ispred porodične kuće u Kaluđerici, dok je njena rodbina uporno zvala Hitnu pomoć, a oni prebacivali nadležnost s jednih na druge.

Zdravstveni inspektori su postupajući po prijavi Sarine sestre Anđele, 20. marta, izvršili vanredne inspekcijske nadzore u Gradskom zavodu za urgentnu medicinu Beograd i DZ Grocka i, kako se navodi u obrazloženju, utvrdili da su 9. marta operateri u kol centru Gradskog zavoda za urgentnu medicinu Beograd primili dva poziva – u 20.07 i 20.13 sati.

Tokom nadzora na uvid im je dat fonozapis i transkript razgovora, kao i mišljenje GZZJZ Beograd od 5. decembra 2017. u kojem se u obrazloženju navodi: „Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu pruža hitnu medicinsku pomoć stanovnicima 11 opština – Savski venac, Stari grad, Vračar, Voždovac, Palilula, Zemun, Surčin, Rakovica, Novi Beograd, Čukarica i Zvezdara“.

Dostavljeno im je i rešenje o formiranju Komisije za vanrednu unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada od 19. marta, kao i izveštaj izvršene unutrašnje kontrole u kojem se navodi da su „na osnovu prvog i drugog razgovora operateri hteli i počeli da primaju poziv, ali nakon informacije o adresi i opštini kojoj pripadaju, upućeni su na nadležnu Hitnu pomoć Grocka (odnosno Kaluđerica iz prvog razgovora)“.

Apel

Uvedimo jedinstveni broj 194

Kurir još jednom apeluje da se uvede jedinstven broj 194 čijim pozivom će operateri odmah presumeravati poziv na najbližu Hitnu pomoć, a da je to u planu potrvrdila je nedavno našoj redakciji i ministarka Danica Grujičić.

– A sve to sa ciljem bržeg dolaska ekipe i ukazivanje hitne medicinske pomoći – naveli su lekari unutrašnje komisije i dodali da oduvek postoji teritorijalna preraspodela po opštinama zbog velike udaljenosti i što efikasnijeg pružanja usluga.

Sara Petković
foto: Privatna Arhiva

Kada je u pitanju HMP DZ Grocka, inspekcija je utvrdila da je njhova ekipa primila prvi poziv u 20.15 sati, a u toku vožnje još dva poziva. Ekipa je stigla u 20.20 sati. Kod pacijentkinje je sprovedena kardiopulmonalna reanimacija koja je trajala 20 minuta. I pored preduzetih mera nije došlo do pozitivnog odgovora.

U izveštaju komisije za unutrašnju proveru kvalitetastručnog rada DZ Grocka navedeno je da je „ekipa HMP sa višegodišnjim iskustvom u radu, kao i da je sanitetsko vozilo opremljeno medicinskom opremom u skladu sa propisanim standardom, da je ista ispravna i da se redovno servisira“, te je zaključak te komisije da nije bilo propusta u radu dežurnog lekara HMP DZ Grocka.

Međutim, uprkos tome što ove službe peru ruke od odgovornosti, inspekcija Ministarstva zdravlja je saopštila da pokreće novi postupak.

– Na osnovu činjenica utvrđenim inspekcijskim nadzorom, zdravstveni inspektori pokrenuli su proceduru sprovođenja vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada o okolnostima zbrinjavanja Sare Petković.

Podsetimo, Sara Petković je 9. marta, u večernjim satima, počela da se guši. Borila se za svaki dah. Rodbina je prvo pozvala 194, međutim tamo su im rekli da nisu nadležni i da zovu hitnu u Grockoj ili Kaluđerici. Hitna u Grockoj je rekla da zovu Kaluđericu. Dragoceno vreme je prolazilo. Devojka se srušila na beton i umrla. Hitna pomoć je došla pola sata nakon prvog poziva. Za Saru je bilo kasno.

UDARNA VEST.rs(kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare