Dan posle snimka iz Beča, ispred kuće kod koje je nestala Danka (2) osvanula jedna stvar: Policija i dalje tu

Proteklih dana službe su, osim na imanje, bile koncentrisane i na okolinu Banjskog Polja

Sedmi je dan potrage za malom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je u utorak bez traga nestala u naselju Banjsko Polje. Na mestu gde je prijavljen njen nestanak jedino novo što smo jutros zatekli jeste gomila uglja ili druge čvrste crne materije. Ova gomila delimično je prekrivena belim najlonom. Nije najjasnije šta bi ovo moglo da bude, budući da je kuća prethodnih dana detaljno čišćenja.

Podsećamo, juče je naša ekipa sninila vatrogasce koji su sa lica mesta nosili neki tovar.

U naselju Banjsko Polje osvanulo je mirno jutro. Policija dežura na svim ključnin tačkama – saobraćajci su na skretanju za naselje i u samom mestu, kod stambenih zgrada, a policija obezbeđuje i samo mesto nestanka devojčice. Iako je mirno, njihova budnost ne posustaje, pa smo mogli da vidimo kako saobraćajna policija legitimiše čak i vozila koja izlaze iz naselja.

U vreme kada smo mi bili čekao se polazak gradskog autobusa. Deca su užurbano išla u školu, a neki su i potrčali da stignu na polazak. Policajac je posmatrao ko ulazi u vozilo i ispratio ga pogledom kada se uputio ka gradu.

„Naselje se budi, lepo kažete, ko ide na posao i u školu taj je ustao, a ko ne radi, on spava“, priča nam jedna gospođa. Kaže, zaista je mirno, a kako je van mesta i da li ima kontrola ne zna, jer se ni ne kreće nigde. Ipak, čudi je cela situacija sa nestalom Dankom.

„Ja da sam videla to dete, uzela bih ga kod sebe i pozvala policiju“, ispričala nam je.

Iako je veliko čišćenje i pretraga terena završena još u petak, kada je mehanizacija premeštala ogromne količine smeća i zemlje, a spasioci u velikom broju češljali teren, koristivši čak i spasilačkog psa, niko sem policije, inspektora i službi koje su pozvane na teren ne može da priđe kući, odnosno pojati, seniku i dvorištu gde je Danka poslednji put viđena.

Proteklih dana službe su, osim na imanje, bile koncentrisane i na okolinu Banjskog Polja. Teren je pretraživan i helikopterima, koji su u niskom letu snimali šume i polja u okolini.

Ono što je, međutim, za ovaj teren specifično je što, iako nema mnogo pristupa drumom, postoji sistem tunela, kanala i šahtova, pa je morala da se otkloni i svaka sumnja da je devojčica upala u neku od šahti.

O preduzimanju mera sinoć je govorila u emisiji „Hit tvit“ Bojana Otović Pjanović, major policije.

– Kada kažem preduzimanje svih neophodnih mera, mi u ovom trenutku preispitujemo svaku činjenicu kao da ima osnovana sumnja, a ne osnov sumnje na najmanji nivo podozrenja da je neko sumnjiv za neko krivično delo. Videli ste i u vašoj najavi da se radila i kontrola kanala koji odvodi vodu iz Borskog jezera u fabriku „Ziđin“, zato što se u samom krugu porodične kuće nalazi upravo ta jedna šahta, da bismo izbacili sumnju da uopšte eventualno i najmanji nivo podozrenja da se možda telo nalazi zbog eventualnih krivina itd – pojasnila je Otović Pjanović.

Neke aktivnosti bile su zabeležene i na samom mestu nestanka svakoga dana. Policijska vozila dolaze i odlaze, kao i spasilačke ekipe. Aktivne su i policijske kontrole na putu Bor – Borsko jezero, kao i na samom ulazu u Banjsko Polje, a policija se nalazi i u stambenom kvartu, gde identifikuje i razgovara s meštanima.

Naša ekipa sinoć je, na primer, zatekla spasioce kako odnose kabasti predmet uvijen u neku vrstu najlonskog omotača. Prekjuče su spasioci ulazili sa lopatom i ašovom, a povremeno se na licu mesta pojavljivala i ekipa spasioca u kvadovima.

Potraga se, iznenada, proširila i znatno dalje od mesta nestanka, šuma i gora, pa je, nakon video snimka devojčice koja je ličila na malu Danku, poslatog iz Beča, ime devojčice osvanulo na Interpolovoj listi nestalih osoba.

Ljudi u mestu Banjsko Polje, kao i u obližnjem gradu Boru, ne osećaju se prijatno u celoj ovoj situaciji. Iako ne postoji strah, određena doza napetosti  i tenzije je prisutna. Tema male Danke ne može da se zaobiđe, ali to je i važno, jer je ponavljanje priče, imena i slike nestale devojčice jedina nada da je neko, negde prepozna.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare